Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mestám a obciam doteraz neboli uhradené ich výdavky na testovanie, Matovič pritom avizuje ďalšie kolo
Zdielať na

Mestám a obciam doteraz neboli uhradené ich výdavky na testovanie, Matovič pritom avizuje ďalšie kolo

BRATISLAVA / Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada koaličných poslancov, ktorí pôsobia aj ako starostovia a primátori, aby pomohli riešiť refundáciu výdavkov miest a obcí spojených s testovaním. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Výdavky samospráv na testovanie obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19 neboli podľa ZMOS doteraz vyplatené.

„Mestá a obce v rámci svojich limitovaných možností poskytli maximálnu súčinnosť a proaktívne participovali na každom kole testovania. Či už sa jednalo o regionálne testovanie, alebo celoplošné. Prístup samospráv bol ústretový a zodpovedný,“ tvrdí predseda ZMOS Branislav Tréger.


Dodal, že samosprávy pomohli naplniť uznesenie Vlády SR z 18. októbra, ktoré starostom a primátorom určilo, aby na svojom území plnili úlohy od orgánov štátnej správy v súvislosti s prípravou a vykonaním celoštátneho testovania v čase núdzového stavu do 30. novembra.

Z tohto dôvodu vidia skôr priestor na refundáciu všetkých oprávnených výdavkov a nie na polemiku. Tréger zároveň podotkol, že podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu sú obce a vyššie územné celky pri plnení úloh financované formou štátnych dotácií.

Na Slovensku sa zatiaľ uskutočnili štyri kolá plošného testovania antigénovými testami na zistenie prítomnosti ochorenia COVID-19. Nulté kolo celoplošného testovania obyvateľstva sa konalo v okresoch Bardejov, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín 24. a 25. októbra.

Na prvom kole, ktoré sa uskutočnilo 31. októbra a 1. novembra sa zúčastnili všetky okresy Slovenska. V rámci druhého kola, zorganizovaného 7. a 8. novembra, boli pretestované okresy, kde podiel pozitívnych výsledkov presiahol 0,7 percenta zo všetkých vykonaných testov. V zatiaľ poslednom kole testovania 21. a 22. novembra bolo otestovaných 458 miest a obcí, ktoré mali pozitivitu vyššiu ako jedno percento.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy