Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zomrel legendárny futbalista Diego Maradona
Zdielať na

Zomrel legendárny futbalista Diego Maradona

TIGRE / Vo veku 60 rokov zomrel legendárny futbalista Diego Maradona. Príčinou smrti má byť zlyhanie srdca.

Ako prvý informáciu zverejnil taliansky portál football-italia.net. Začiatkom novembra podstúpil na súkromnej klinike v Olivos operáciu mozgu a od 12. novembra bol v domácom liečení. Zo zákroku sa zotavoval v jeho dome na severe Buenos Aires, kde bol v opatere starších dcér Dalmy a Gianniny.

Maradona bol jedným z najlepších futbalistov sveta. Na stránkach FIFA bol zvolený s 93,6 percentami za hráča storočia. S reprezentáciou Argentíny zvíťazil vo finále majstrovstiev sveta v roku 1968 v Mexiku a bol druhý na majstrovstvách sveta v Taliansku (1990). Spolu s Brazílčanom Pelém ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu 20. storočia. 

Majster sveta z roku 1986 či dvojnásobný šampión talianskej Serie A s SSC Neapol bol v deň svojich 60. narodenín (30.10.2020) na majstrovskom zápase svojho tímu Gimnasia proti Patronato, ktorý sa skončil hladkým triumfom 3:0 jeho zverencov. Avšak niekdajšia futbalová superstar sa zo zápasu porúčala ešte pred koncom prvého polčasu, čo vyvolalo otázky o jej zdravotnom stave. Prvé príznaky hovoril o depresii, anémii a dehydratácii Maradonu, no vyšetrenia potvrdili, že má subdurálny hematóm, ktorý bolo potrebné odstrániť, aby sa zabránilo krvácaniu na mozgu. Maradona žil v meste La Plata od konca minulého roka, odkedy prevzal trénerské žezlo v klube Gimnasia y Esgrima.

Televízia JOJ sa spojila s bývalým futbalovým brankárom Miroslavom Hyllom. Ten sa v minulosti s Maradonom stretol. "Ja keď som pôsobil v emirátoch, on tam vtedy bol tréner jedného klubu. Ja so tam trénoval, tak som chodieval na zápasy, aj na jeho tréningy. Keď skončil na poste trénera, tak tam ostal ako ambasádor, pretože má ohromné meno, mal a tým pádom sa zvyšovala publicita futbalu v emirátoch," uviedol Hyll. 

"Tam, kde som býval, urobili také ihrisko na nohejbal na piesku, ktorý sa hrá vo vzduchu a on si tam s nimi chodil zahrať. Vtedy vznikla fotka s ním, ktorú sme urobili rovno pod mojimi oknami, kde si chodil zahrať nohejbal. V tom čase bol vo veľmi dobrej forme, bol omnoho chudší a vyzeral vtedy v pohode," spomína na spoločnú fotku Hyll.

"Je to jeden z najväčších futbalistov histórie futbalu a sveta, takže tu nejde len o Majstrovstvá sveta v 86 a tej ruke, ale keď sa pozrieme na jeho schopnosti individuálne - driblingy a ako obchádzal hráčov, tak v tej dobe najlepší hráč na svete. Myslím si, že keď to bude historicky nejako rekapitulované, tak je v top 3 alebo 4. Je to veľká škoda, že sa také niečo stalo. Myslím, že bol veľmi priateľský. Ja som s tými chalanmi z jeho klubu v emirátoch komunikoval a na tréningu bola ohromná atmosféra, taká kamarátska. Bol tam kopec srandy. Videl som aj, že po skončení tréningu on ešte ostal a žongloval si a strieľal z polovice ihriska a dával každú loptu z voleja. To sú také neuveriteľné veci. Bol veľmi temperamentný," dodal Hyll. 

​O Diegovi Maradonovi vzniklo veľa filmov. Jedným z najpopulárnejších je film Emira Kusturicu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy