Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vývoj vakcín proti Covid-19 teší aj ekonomiku. Koronakríza by sa mohla skončiť už v budúcom roku
Zdielať na

Vývoj vakcín proti Covid-19 teší aj ekonomiku. Koronakríza by sa mohla skončiť už v budúcom roku

BRATISLAVA / Nádejné správy o vývoji účinnej vakcíny proti Covid-19 sú potešujúce aj pre ekonomiku. Napríklad - slovenská Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) odhaduje, že koronakríza by sa v takom prípade mohla skončiť v budúcom roku.

Ak by aj nastala táto priaznivá alternatíva, nebude to automaticky znamenať, že slovenská ekonomika sa hneď dostane do top-formy. Hoci, napríklad už teraz, v treťom štvrťroku, boli niektoré ukazovatele výrazne pozitívnejšie, ako sa očakávalo. "V zásade tam hlavne zabral priemysel, vrátane automobilového priemyslu," vraví predseda RRZ Ján Tóth. 

Zodpovedné gazdiné a gazdovia vedia, že v dobrých časoch sa treba správať zodpovedne a odkladať si na horšie časy, a nie všetko prejesť a prepiť, no a rovnako by sa mali správať aj zodpovedné štáty a vlády.

Predchádzajúce slovenské vlády však nevyužili dobré časy na to, aby dlh štátu dostatočne poklesol. Inými slovami, za mnohé súčasné problémy nemôže koronavírus, ale rodili sa už skôr. "Takže tu si myslíme, že je zárodok toho prečo ten dlh máme tak vysoký, prečo ho máme niekde 65 percent a viac," vysvetľuje Tóth. 

Návrh rozpočtu pre budúci rok považuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť za realistický. V nasledujúcich dvoch rokoch by však malo byť konsolidačné úsilie vlády oveľa ambicióznejšie. Zároveň odporúča prijať penzijnú reformu, ktorá bude udržateľná. Minister Krajniak jej návrh ukázal práve v týchto dňoch. "Naša predstava je, aby sme týmto ústavným zákonom stabilizovali náš dôchodkový systém na obdobie dvadsiatich rokov," hovorí minister Milan Krajniak. 

Náš dôchodkový systém totiž za posledné dva roky prešiel zmenami, ktoré podľa rozpočtovej rady výrazne zhoršili jeho neudržateľnosť. Bolo to najmä zastropovanie penzijného veku. Zásadný Krajniakov návrh ešte budú analyzovať, už teraz však oceňujú, že informovanosť ľudí sa zrejme výrazne zlepší. "V súčasnosti ľudia bežne nevedia, aký dôchodok v budúcnosti môžu očakávať," dodala členka rady Anetta Čaplánová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy