Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podvodníci zneužívajú pandémiu na okrádanie seniorov
Zdielať na

Podvodníci zneužívajú pandémiu na okrádanie seniorov

LUČENEC / Podvodníci využívajú aj súčasnú pandemickú situáciu. V banskobystrickom kraji policajti evidujú niekoľko pokusov o podvod na senioroch. V jednom prípade už dôchodkyňu dokonca viezli do banky pre peniaze.

Všetko sa to začalo telefonátom na pevnú linku. 77-ročnej dôchodkyni zatelefonoval muž, ktorý sa predstavil ako zamestnanec krízového centra COVID. "Žiadal od nej 8 tisíc eur na injekciu pre jej dcéru, ktorá leží na umelej pľúcnej ventilácii v bratislavskej nemocnici," opísala praktiky podvodníkov Mária Faltániová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. 

Staršia žena musela po tejto správe zostať v poriadnom šoku. Aj to mohol byť dôvod, prečo si tieto informácie neoverila. Peniaze mu prisľúbila. Podľa hovorkyne Márie Faltániovej mal podvodník zabezpečiť dôchodkyni aj taxík na cestu do banky pre vyzdvihnutie peňazí. Obrovským šťastím bolo, že práve v tom čase jej zavolala dcéra. Bola v poriadku a začala situáciu riešiť. " Dcéra, ktorá keď zistila, čo sa stalo, poslala mamu na políciu podať oznámenie," povedala hovorkyňa o reakcií dcéry. "Vyšetrovateľ v Lučenci v tomto prípade začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin podvodu spáchaný v štádiu pokusu," doplnila hovorkyňa Mária Faltániová. Tento prípad sa našťastie skončil dobre, aj keď polícia totožnosť páchateľov stále nepozná. Je viac než pravdepodobné, že prísť k peniazom takýmto spôsobom sa budú pokúšať aj naďalej. Tento prípad nebol jediný. " Vo viacerých okresoch sme už zaznamenali niekoľko pokusov, takýmto spôsobom podviesť seniorov," prezradila hovorkyňa. Upozornite preto svojich starších príbuzných, aby boli opatrní a neprišli o svoje úspory.

Najčítanejšie