Skoro jasno
15°
Bratislava
Stagnujúce platy a zástupy ľudí na úradoch práce. Situácia na pracovnom trhu sa zhoršuje
Zdielať na

Stagnujúce platy a zástupy ľudí na úradoch práce. Situácia na pracovnom trhu sa zhoršuje

SLOVENSKO / Situácia na pracovnom trhu sa začína zhoršovať a vyhliadky na najbližšie mesiace nie sú vôbec ružové. Dôvodom sú najmä opatrenia súvisiace so šírením koronavírusu, ktoré nútia zamestnávateľov škrtať náklady a redukovať aj stavy pracovníkov.

Septembrové čísla a nezamestnanosť na úrovni 7,4 % síce vyzerali optimisticky. Neznamená to však, že ľudia na Slovensku neprichádzajú o prácu. „Podľa štatistík, miera nezamestnanosti v Európskej únii klesla o jedno percento, avšak počet odpracovaných hodín klesol o 15 %,“ priblížil ekonomický analytik INESS Róbert Chovanculiak. 

Rozdiel medzi týmito dvoma číslami financujú štáty formou verejného dlhu a nových daní. „Avšak toto nie je dlhodobo udržateľné, preto v krátkom čase aj miera nezamestnanosti a priemerné mzdy budú stagnovať,“ zhodnotil Chovanculiak. 

Najviac zasiahnutý je sektor služieb, v ktorom do konca roka môžu skončiť bez práce ďalšie desaťtisíce ľudí. Druhý lockdown pritlačil k múru aj mnohých majiteľov fitnescentier, hotelov a reštaurácií. Riešenie? „Všetkých prepustiť. 54 zamestnancov, ktorí sú nám ako rodina, bolo to veľmi ťažké rozhodnutie,“ poznamenal majiteľ hotela s reštauráciou Martin. 

Obmedzenia pre zamestnávateľov totiž pretrvávajú a častým objektom kritiky je aj vládna pomoc. „Sme na chvoste Európskej únie a čo je horšie, veľká časť tejto podpory ide z európskych peňazí a nie zo štátneho rozpočtu,“ vysvetlil Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Vláda napriek tomu poskytuje dotácie v sume 160 miliónov eur mesačne. „Zo 100 eur, čo sme dostali na zamestnanca, sme museli 40-45 eur vrátiť štátu,“ skonštatoval hotelier Martin. 

„Keď sa nám podarí zachrániť 80 % trhu, rovnaké množstvo prevádzkovateľov a zamestnancov, tak si myslím, že to bude aj taká pozitívna očista,“ reagoval generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy. 

Sťažovať sa napínať svaly podnikateľom nateraz nepomáha. Napokon, aj to môžu už len doma. A za vykúpenie nepovažujú ani zriadenie antigénových testovacích centier. „Chcete mať otvorené, tak tu máte zodpovednosť, tak neste si ju, riešte si to, pre mňa neprípustné,“ dodal hotelier. 

Spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie, Slovensko posiela do Bruselu najmenej žiadostí o schválenie pomoci. Bližšie už Adam Zavřel

Súvisiace články

Najčítanejšie správy