Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zaspali sme? Členské štáty sa doslova bijú o pomoc zo strany Bruselu, Slovensko nateraz tápe
Zdielať na

Zaspali sme? Členské štáty sa doslova bijú o pomoc zo strany Bruselu, Slovensko nateraz tápe

EÚ/SLOVENSKO / Členské krajiny sa doslova predháňajú v tom, aby do Bruselu poslali žiadosti o finančnú pomoc z fondu obnovy. A dôvod? Ten, kto prv príde, ten prv melie. A dostane vopred stovky miliónov EUR na boj s následkami pandémie. Slovensko však podľa mnohých europoslancov stále tápa a ak nezačne urgentne riešiť plán obnovy, dostaneme peniaze na pomoc ľuďom výrazne neskôr ako ostatní. 

Česko, Taliansko, Francúzsko či Chorvátsko. To je len zopár vymenovaných krajín, ktoré už majú svoje reformné plány pripravené a dolaďujú iba posledné technické detaily. “Peniaze z fondu obnovy sa totiž nebudú vyplácať všetkým štátom naraz, ale v poradí, v akom budú mať schválené svoje reformné plány, čiže podľa princípu - kto skôr príde, ten skôr melie,” vysvetlil europoslanec Michal Šimečka (PS / RE). 

“Oneskorené zasielanie dokumentov nás oberá o možnosť financovania preddavkov a môžeme takto prísť o európske peniaze,” upozornil europoslanec Ivan Štefanec (KDH / EPP). 

To znamená, že čím dlhšie nám to bude trvať, tým neskôr budeme môcť čerpať spomínané preddavky. V prípade Slovenska pritom hovoríme o stovkách miliónov EUR. Podľa europoslanca Petra Polláka z vládnej strany obyčajných ľudí sa však netreba obávať, že by sme o niečo prišli. 

“Po dnešnej debate s ministerstvom financií som presvedčený, že Slovensko nebude medzi poslednými a nepríde ani o cent. Európska únia vyplatí zálohy všetkým krajinám, a to vrátane Slovenska,” ubezpečil europoslanec Peter Pollák (OĽaNO / EPP). 

Ministerstvo financií tvrdenia, že Slovensko bude medzi poslednými, rovnako odmieta a hovorí o zavádzaní. Dôležitá je podľa neho kvalita projektu. “Iné krajiny sa predbiehajú v tom, kto predloží návrhy na pláne obnovy po korone tak, aby sa čím skôr dostal k európskych prostriedkom, pretože je možné už aj tzv. predfinancovanie, zo Slovenska je počuť akurát ticho,” uviedol europoslanec Martin Hojsík (PS / RE). 

V boji s recesiou však členské krajiny hrajú o čas. Mnohé krajiny už svoje plány zverejnili a pripravili, aby ich v Bruseli len formálne po účinnosti legislatívy odklepli, budú môcť už na jar čerpať peniaze. “Bohužiaľ, ak sa slovenská vláda nespamätá a nezačne rýchlo konať, tak budeme medzi poslednými, kto tie peniaze z fondu obnovu uvidí,” dodal Šimečka. 

Spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie, Slovensko posiela do Bruselu najmenej žiadostí o schválenie pomoci. Bližšie už Adam Zavřel

Súvisiace články

Najčítanejšie správy