Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Talianski seniori znovu zažili objatie a fyzický kontakt svojich blízkych. Za prísnych hygienických podmienok
Zdielať na

FOTO: Talianski seniori znovu zažili objatie a fyzický kontakt svojich blízkych. Za prísnych hygienických podmienok

TALIANSKO / Severotalianska autonómna provincia Južné Tirolsko sa pripravuje na plošné testovanie. Začať by malo koncom budúceho týždňa a v rámci neho chcú pretestovať asi 350 tisíc obyvateľov. Guvernér provincie v talianskych médiách spomína aj plošné testovanie na Slovensku. Cieľom regiónu je zachytiť asymptomatických nositeľov vírusu. V regióne zároveň zavádzajú ďalšie opatrenia vrátane dištančného vyučovania pre starších žiakov.

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia platia v talianskych domovoch pre seniorov. V jednom z nich v benátskom meste Castelfranco Veneto zriadili špeciálne miestnosti, v ktorých môžu ľudia po dlhých mesiacoch odluky opäť objať, či vybozkávať svojich blízkych. Pravda, len cez ochranné plastové plachty. Ak by koronavírus prenikol do domova, pre jeho obyvateľov by to znamenalo pohromu.

Plošné testovanie v Taliansku doteraz uskutočnili len v omnoho menších oblastiach v regiónoch Trentino, Benátsko, či Lombardsko. Pred pár dňami oznámili aj úmysel otestovať 35 tisíc študentov vo Florencii. V krajine pritom silnejú hlasy za opätovné vyhlásenie celoštátneho lockdownu. Hoci bolo Taliansko prvou európskou krajinou, ktorú pandémia zasiahla, niektorí odborníci tvrdia, že sa z pekla, ktorým si prešlo, dostatočne nepoučilo. A hrozí, že ho zažije opäť. Od vypuknutia pandémie už úrady zachytili viac ako milión nakazených. Len v stredu koronavírusu podľahlo 623 ľudí. V nemocniciach leží rekordných takmer 30 tisíc pacientov.

Situácia sa vymkla spod kontroly v Neapole. Tam, kde ešte minulý mesiac protestovali stovky ľudí proti zákazu nočného vychádzania a volali po slobode sa dnes sa nemocnice nestíhajú starať o pacientov. Niektorých ošetrujú v sanitkách. Iným priamo v ich autách. Už niekoľko dní tam nie je výnimkou to, že k autu dotiahnu aspoň kyslíkové bomby, aby uľavili čakajúcim pacientom. Chaos však spôsobuje aj to, že do nemocnice prichádzajú i ľudia s miernymi príznakmi ochorenia

Súvisiace články

Najčítanejšie správy