Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najvyšší súd zmietol zo stola sťažnosť obvinených sudcov a advokáta z kauzy Víchrica
Zdielať na

Najvyšší súd zmietol zo stola sťažnosť obvinených sudcov a advokáta z kauzy Víchrica

BRATISLAVA / Najvyšší súd rozhodol v neprospech sudcov a vplyvného advokáta z policajnej akcie Víchrica. Senát 4T dokonca rozhodol o rozšírení dôvodov väzby.

"Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosti obvinených JUDr. Jarmily U., JUDr. Zoroslava K. a JUDr. Davida L., podané proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu zo dňa 31. októbra 2020. Senát zároveň na podklade sťažnosti prokurátorky rozšíril dôvody väzby u obvinených JUDr. Zoroslava K. a JUDr. Davida L. aj o preventívnu väzbu," uviedla hovorkyňa Alexandra Važanová.

Zadržaní sudcovia: 

NAKA zadržala v stredu aj takých sudcov, ktorých sme v putách videli už pri akcii Búrka v marci tohto roku. Novými zadržanými sú bratislavská sudkyňa Otília Doláková a sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun. Jeho advokát potvrdil, že je obvinený z dvoch skutkov, ktoré sa týkajú prijímania úplatku vo výške 30-tisíc EUR. Doláková mala podľa Sklenkovej výpovede expresne rýchlo vyhovieť súkromnej spoločnosti v spore s bratislavským magistrátom.

Medzi obvinenými je aj sudca Richard Molnár, ktorý je momentálne vo väzbe. V stredu mu rozšírili obvinenie o ďalšie skutky, ktoré sa týkajú prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu.

Bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú Kočner so Sklenkom v aplikácii Threema nazývali Prútik. Po marcovom zadržaní Ústavný súd nedal súhlas na väzobné stíhanie, a tak ju vyšetrovali na slobode a odišla do predčasného dôchodku. Obvinená bola z podplácania.

Posledným popoludní zadržaným bol sudca a bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Po prevalení jeho vzťahu s Marianom Kočnerom sa funkcie sudcu vzdal a stal sa advokátom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy