Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do boja s pandémiou s kalkulačkami. Dátoví analytici odhadujú, že kĺzavý medián 500 dosiahneme na Troch kráľov
Zdielať na

Do boja s pandémiou s kalkulačkami. Dátoví analytici odhadujú, že kĺzavý medián 500 dosiahneme na Troch kráľov

BRATISLAVA / My bežní ľudia by sme si mohli myslieť, že boj s pandémiou je medicínska záležitosť. A ešte možno logistická, ak do toho zarátame atómové zbrane predsedu vlády. V skutočnosti však môže veľmi výrazne pomôcť aj matematika. Dokazuje to partia nadšencov, ktorá sa do boja s pandémiou pustila s kalkulačkami, tabuľkami a grafmi.

Dátový analytik Ivan Bošňák je spoluzakladateľom platformy Dáta bez pátosu, na ktorej sa snažia často aj zábavnou formou priblížiť dôležití dáta a čísla bežným ľuďom. Zaoberajú sa najnovšie aj koronavírusom. 

Z celoplošného testovania podľa Bošňáka by mohli byť dáta aj lepšie. "Bolo by dobré, keby sme prešli od priemerov ku konkrétnym dátam za každú obec a najlepšie, aby tie dáta zo soboty boli k dispozícii v nedeľu a za nedeľu v pondelok. Teraz je štvrtok a my ich stále nemáme. Ony sú už staré, to môže rovno povedať, z vedeckého hľadiska," dodal Bošňák s tým, že nám všetko dlho trvá a najprv ponúkneme tie horšie riešenia. 

Podľa Bošňáka by sa mali pripraviť na nápor hospitalizovaných pacientov najmä mestá Hlohovec, Nitra a Trnava. "My robíme krátke predikcie vývoja pandémie. Môžeme si povedať, čo bude v novembri. Nebude to o moc lepšie. Tam, kde je to horšie to bude horšie, tam kde je to lepšie, bude situácia lepšia." vysvetľuje Bošňák. 

Dátový analytik však podľa dát predpovedal aj "koniec" tohto obdobia. "Medián 500 bude na Troch kráľov, od teraz o 10 týždňov, ale vo Veľkom Krtíši ten kĺzavý medián 500 mali už teraz. Čiže budeme musieť pozerať na rôzne okresy a rôzne druhy obyvateľov," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy