Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa vzdal funkcie
Zdielať na

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa vzdal funkcie

BRATISLAVA / Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa vzdal funkcie. Oznámenie doručil do Národnej rady Slovenskej republiky. Informoval o tom podpredseda parlamentu Gábor Grendel.

"Vzhľadom na skutočnosť, že uznesenie špecializovaného trestného súdu z 25. októbra o vzatí do väzby mojej osoby nadobudlo právoplatnosť, týmto sa podľa ustanovení paragrafu 24aa odsek 1, písmeno a zákona o prokurátoroch a právnych čakateľov prokuratúry, vzdávam funkcie špeciálneho prokurátora," je napísané v oznámení. To novinárom ukázal podpredseda parlamentu Gábor Grendel. 

Podľa Grendela z tohto rozhodnutia vyplýva, že národná rada bude musieť v dohľadnom čase vypísať novú voľbu špeciálneho prokurátora. 

Senát Najvyššieho súdu SR v utorok zamietol sťažnosť špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorú podal po tom, ako ho Špecializovaný trestný súd vzal do väzby. Zároveň potvrdil dôvody kolúznej a preventívnej väzby.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) tvrdí, že ho mrzí, že to neprišlo skôr. "Konečne, konečne, konečne sa na plno začína čistiť prokuratúra. Tento pán bol zametač, ktorý 61 prípadov zamietol pod koberec najzávažnejšie kauzy ako Gorila a ďalšie. Nevyšetroval. Dnes sedí obvinený vo väzbe, obvionený zo závažnej trestnej činnosti, že kryl mafiu," uviedol Šeliga. 

​Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje rozhodnutie Dušana Kováčika vzdať sa funkcie špeciálneho prokurátora za logické. Najmä vzhľadom na závažnosť obvinení, ktorým čelí. Uviedol to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"​Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného JUDr. Dušana K., podanú proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (25.10.2020), ktorým bol tento obvinený vzatý do väzby, zamietol, ako nedôvodnú. Senát, rovnako, ako sudkyňa pre prípravné konanie, zistil u obvineného existenciu kolúznej a preventívnej väzby. Senát zároveň zamietol  aj sťažnosť manželky obvineného," informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. 

​Dušana Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok 22. októbra v ranných hodinách. Pri prehliadke auta mu našli desať tisíc eur, ktoré si polícia fotografovala ako dôkaz. Neskôr polícia oznámila, že ho obvinila z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti, a vyhradenej skutočnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy