Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pacient, ktorý sa vyliečil z ťažkej formy Covid-19, si písal zoznam strážnych anjelov. Boli to jeho ošetrovatelia
Zdielať na

Pacient, ktorý sa vyliečil z ťažkej formy Covid-19, si písal zoznam strážnych anjelov. Boli to jeho ošetrovatelia

LAWRENCE / Zdravotné sestry, ktoré sa o mňa v nemocnici starali, mi zachránili život. Takto otvorene chváli John z Kansasu ošetrovateľov, ktorí stáli po jeho boku, keď na jednotke intenzívnej starostlivosti bojoval s Covidom-19. Ich mená si postupne zapisoval, aby vedel, komu môže poďakovať, ak sa mu podarí ťažkú bitku prežiť.

"Číslo dva bola Táňa. Jedna z mojich prvých denných ošetrovateliek," vraví John Rathbun, ktorý prežil ťažkú formu Covid-19. "Volali mojej žene a oznámili jej, že zrejme skončím na pľúcnom ventilátore," pokračuje. 

V nemocnici strávil John dlhých 35 dní. Častokrát balansoval na pokraji života a smrti. Lúčami nádeje v temnote, v ktorej sa topil, boli pre neho zdravotníci, ktorí sa striedali pri jeho posteli. Každý z nich sa zapísal na tabuľku. Vtedy dostal John nápad. "Písal som si do mobilu ich mená. Chcel som ich poznať," vysvetľuje John. 

Ako plynul čas, zoznam sa napĺňal novými a novými menami. Zastavil sa na počte 66. Pre Johna to však nie sú len mená. Za každým z nich vidí samostatný príbeh. "Táňa mi dala zmrzlinu, aby som dostal do seba ľahšie výživové doplnky. Summer si zase všimla, že mi nesedí dýchacia maska na tvári, tak mi ju vymenila," hovorí John. 

​John je síce poriadny kus chlapa, nehanbí sa však priznať, že boli chvíle, keď mal strach. A boli to práve ošetrujúce sestry, kto stál vtedy pri ňom. "Nezabudnem, ako ma Summer chytila za ruku, pozrela sa na mňa a popriala mi dobrú noc. Vravela, že si musím odpočinúť, že si to zaslúžim," opisuje chvíle v nemocnici John. 
John tvrdí, že mu jeho zoznam plný krstných mien neustále pripomína, že na tomto svete je plno strážnych anjelov, bojujúcich za ľudí v núdzi.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy