Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pandemický pavilón v Žiline: Primárka nemocnice nám porozprávala o ťažkom boji s vírusom
Zdielať na

Pandemický pavilón v Žiline: Primárka nemocnice nám porozprávala o ťažkom boji s vírusom

ŽILINA / V Žilinskej nemocnici počas prvej vlny pandémie otvorili len jeden covidový pavilón, v druhej vlne už museli otvoriť aj druhý. S primárkou a vedúcou sestrou z oboch pandemických pavilónov sme sa rozprávali nielen o víruse, ale aj o tom, čo všetko prežívajú pri starostlivosti o pacientov.

V prvom pandemickom pavilóne sú tie najťažšie stavy a práve tu, žiaľ, ľudia aj zomierajú. "Sú to pacienti, ktorí nemajú len covidovú infekciu, sú to ľudia nad 60 a viac, majú aj iné pridružené ochorenia," vyjadrila sa Blanka Habániková, primárka covid pavilón A.

Ak by však vírus nenapadol ich pľúca, zrejme by na umelých pľúcnych ventiláciách títo ľudia nekončili. "Sú situácie, že to pacient zvládne a odíde domov. Nejak to nestíhame, prežívať tie radosti, lebo hneď tu máme zas ďalších pacientov," skonštatovala Habániková. V druhom covidovom pavilóne, ktorý otvorili len pred týždňom, už majú 25 hospitalizovaných. "My ako personál sa staráme o nich ako snehuliačikovia, nevidia našu tvár, dievčatá majú mená napísané na overaloch," povedala Gabriela Horvátová, vedúca sestra covid pavilón B.

Starostlivosť o covid pacientov nie je jednoduchá, zdravotníci pracujú v 24-hodinových smenách. "Ako ráno nastúpia, musia sa umyť, obliecť do overalu, byť pri pacientovi 4 hodiny a striedajú sa," povedala Horvátová. Po náročnej službe idú domov k rodinám, no hlavou sú stále pri svojich pacientoch.

Pre tých, ktorí neveria, aký je vírus pre človeka nebezpečný, má primárka odkaz. "Týchto ľudí by som pozvala k nám, nech prídu pomôcť, nech to vidia na vlastné oči," vyjadrila sa Habániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy