Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sulík reaguje na Matoviča: Ak je výsledok takýto, nechám na sebe aj drevo rúbať
Zdielať na

Sulík reaguje na Matoviča: Ak je výsledok takýto, nechám na sebe aj drevo rúbať

BRATISLAVA / Za to, že sa 30. novembra neotvoria kiná, reštaurácie, kostoly či fitnescentrá môže podľa premiéra Igora Matoviča jeho koaličný kolega Richard Sulík. Ten totiž vyjadril kritiku pri pláne "komunitného testovania" klientov v prevádzkach každé 2-3 týždne. V piatok na pandemickej komisii však napokon schválili, aby sa otvorili divadlá, kiná, kostoly do kapacity 50 percent. Fitnescentrá a plavárne zase pre športové kluby do 6 osôb.

Medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom to, zdá sa, naďalej škrípe. Premiér na sociálnej sieti zverejnil dlhý príspevok, v ktorom obvinil Sulíka, že nespolupracuje s koalíciou v boji s pandémiou. Premiér vraj pritom dopredu dotknutým avizoval, že otváranie prevádzok nastane, až keď 7-dňový kĺzavý medián na Slovensku dosiahne hodnotu 500.

Matovič však chcel vyjsť v ústrety či už kostolom, kultúrnym alebo športovým prevádzkam a prišiel s možnosťou pravidelného komunitného testovania. "Lenže, to by sa nemohol niekto v Dubaji nudiť a jedným statusom spod slnečníka všetko zničiť. Bohužiaľ, Richard Sulík, vyhlásil plán na Komunitné testovanie za hlúposť a tým celý tento projekt - s cieľom otvoriť všetky dotknuté prevádzky od 30. novembra - definitívne pochoval," píše Matovič.

Problémy v koalícii 

Problémy v rámci koalície už však nepopiera. "Neviem dokedy sa dá takto fungovať "spolu" ... lebo koalícia, ktorá má za úlohu čistiť špinu od podlahy a navyše robiť mimoriadne ťažké rozhodnutia v čase pandémie, musí ťahať dôsledne spolu a nie si robiť takéto trápnučké naschvály," vysvetľuje ďalej Matovič s tým, že naďalej platí jeho verejný prísľub, že ak Sulík príde do nedele s plánom, ktorý zníži do 30. novembra 7-dňový kĺzavý median na Slovensku pod 500, prenecháva mu vedenie boja s Covid-19. "Realisticky sa však obávam, že žiadny taký plán SaSka ani Sulík nemá a ani nebude mať, lebo ak zavrhol masívne testovanie, tak mu v talóne zostáva len lockdown a to je presný opak toho, čo ľuďom sľubuje," dodal premiér. 

Otváranie od 16. novembra

Matovič zároveň informoval, že podal návrh, aby od pondelka 16. novembra mohli otvoriť divadlá, kiná a kostoly maximálne do 50% kapacity ich priestorov. Rovnako sa podarilo dostať do návrhu konzília otvorenie fitnescentier a plavární pre športové kluby, zatiaľ však maximálne do 6 ľudí. Návrh pandemická komisia v piatok napokon schválila. 

Na to reagoval na sociálnej sieti aj minister hospodárstva Richard Sulík. "Ak je výsledok takýto, nechám na sebe aj drevo rúbať. Ešte reštaurácie a som spoko," napísal. 

Na rozdiel od premiéra má pre nás blaho krajiny oveľa vyššiu prioritu, než osobné útoky. V reakcii na tlačovú besedu Igora Matoviča to uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS). "S ľútosťou sa pozeráme na konanie predsedu vlády, ktorý svoju osobnú zášť povýšil nad zdravý rozum," povedal predseda SaS Richard Sulík.
Ľudí podľa SaS nezaujímajú osobné útoky premiéra na členov jeho vlády. Chcú sa spoľahnúť, že ich vláda podrží, keď je najhoršie. Aj preto zostávajú pevnou súčasťou koalície a spoľahlivým partnerom premiéra pri napĺňaní programového vyhlásenia. 

Pellegrini žiada viac

Expremiér a predseda strany Hlas -SD Peter Pellegrini žiada od premiéra, aby zrušil aj zákaz zhromažďovania a otvoril aj ostatné prevádzky, vrátane reštaurácií, štadiónov či fitnescentier. "Ak raz nie je hygienickým rizikom polovica kapacity kina, divadla, či kostola, potom je úplne neprijateľné, aby sme naďalej mali v platnosti zákaz zhromažďovania, ktorého jediným cieľom je znemožniť ľuďom slobodne vyjadriť názor na túto vládu. Rovnako potom nie je rizikom ani desať ľudí v reštaurácii alebo sto ľudí na štadióne, ak dodržia všetky hygienické predpisy. Žiadam preto premiéra Matoviča, aby sa prestal hrať na sultána a neurčoval, čo bude otvorené a čo zatvorené, ale umožnil ľuďom slobodne žiť a dýchať," uviedol na sociálnej sieti Pellegrini. 

Pellegrini ďalej dodal, že Matovič sa útokmi na koaličného partnera snaží len odviesť pozornosť a zamaskovať svoje vlastné zlyhanie a nezmyselnosť nápadu celoplošného komunitného testovania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy