Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda prisľúbila, že odloženie splátok sa ich nedotkne. Realita je však často iná
Zdielať na

Vláda prisľúbila, že odloženie splátok sa ich nedotkne. Realita je však často iná

BRATISLAVA / Úver na bývanie, refinancovanie alebo zníženie úrokovej sadzby. Na toto všetko bude musieť zabudnúť väčšina klientov bánk, ktorí na jar požiadali o odklad splátok. Vláda síce ubezpečovala, že tento krok nebude mať vplyv na ich bonitu a nespôsobí im komplikácie v budúcnosti, no v mnohých prípadoch je realitou presný opak.

S podobným problémom sa na TV JOJ obrátila aj pani Helena, ktorej banka odmietla refinancovať hypotéku. "Som uvedená ako neplatič! Naša vláda klamala, keď v televízii ubezpečovala ľudí, že odklad splátok nebude uvedený v hypotekárnom registri," uviedla klientka banky. 

Pravdou síce je, že v registri neplatičov sa tento údaj neobjaví. Neznamená to však, že sa k nemu banky nevedia dostať. "Odklad splátok sa zaznamenáva v spoločnom registri medzibankových informácií. Nie je to negatívny záznam, ale vidieť v ňom, že splátka nebola zrealizovaná," vysvetľuje finančný expert Erika Cipárová. 

Každá jedna banka tak vidí, že klient požiadal o odklad a tento fakt môže vyhodnotiť po svojom. Niečo podobné sa stalo i Jozefovi, ktorý žiadal o pôžičku na bývanie. "Zatelefonovali mi z banky, že ten hypotekárny úver mi neschválili a dôvodom je odklad splátok úveru," uviedol Jozef. 

Prípadov, kedy finančné domy môžu takýmto klientom osladiť život, je však podstatne viac, vrátane žiadosti o nižšiu úrokovú sadzbu. "Môže to mať vplyv na posudzovanie nových úverov alebo pri refinancovaní, taktiež pri bežných produktoch, akým je povolené prečerpanie alebo kreditná karta," dodala Cipárová. 

Národná banka to však vidí trochu inak. Odklad splátok, podľa zákona lex corona, totiž nemôže mať vplyv na kreditnú kvalitu klienta banky. "Čo znamená, že sa mu nesmie, podľa interných pravidiel banky, zhoršiť možnosť získať ďalší úver, prípadne zvýšiť úrok," tvrdí hovorca NBS Peter Majer. "Tento klient nemôže byť posudzovaný ako ten, ktorý by nesplácal. Toto je odklad splátok, ktorý je spôsobený pandémiou," dodal Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave. 

No keďže vo väčšine prípadov ide o obchodné rozhodnutia, banky majú pri nich voľné ruky a klientom ich nie sú povinné zdôvodniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy