Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci sa zadlžujú čoraz viac. Hoci ceny hypoték klesajú, s úverom to jednoduché mať nebudete
Zdielať na

Slováci sa zadlžujú čoraz viac. Hoci ceny hypoték klesajú, s úverom to jednoduché mať nebudete

BRATISLAVA / Zadlžovanie Slovákov opäť rýchlo rastie. Kým ešte pred niekoľkými mesiacmi sa zdalo, že koronakríza k nám priveje úverové ochladenie, honbu za vlastným bývaním neobmedzila ani pandémia. Ale kým cena hypoték stále klesá, úrokové sadzby na spotrebných úveroch idú opačným smerom.

Slováci sú majstri v zadlžovaní. Túžba vlastniť nehnuteľnosť je očividne silnejšia ako ekonomická kríza alebo hrozba straty zamestnania. "Naďalej tak patríme medzi štáty Únie s najrýchlejším tempom rastu úverov na bývanie," vyjadril sa hovorca NBS Peter Majer. Pritom, všetko nasvedčovalo tomu, že úvery na bývanie sa uložia na dlhší spánok. Záujem o hypotéky je však napriek opatreniam Národnej banky a pretrvávajúcej koronakríze stále vysoký a vďaka ich cene sa dostal na úroveň spred začiatku pandémie. "Tie opatrenia spôsobili, že ľudia majú aspoň akú takú rezervu popri tej splátke," povedal Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave. 

"Aktuálne úrokové sadzby už podliezajú pol percento, čo je úroveň, ktorá tu ešte historicky nebola," poznamenal Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu Finančný kompas. Lenže, postupné zlacňovanie môže ďalej pokračovať. Úrok je totiž pre banky vďačný marketingový nástroj. "Myslím si, že nepôjdeme až k nule, pretože banky majú logicky náklady spojené s poskytovaním úverov," pokračoval Ovčarik.  Istá šanca predsa len žije, keďže nízku sadzbu môžu vykompenzovať doplnkové produkty, ktoré sú na samotnú hypotéku povinne naviazané. Okrem toho, napríklad v Dánsku už zažili aj záporné úroky. Úplne odlišná situácia je však pri spotrebných úveroch. Záujem o ne sa počas uplynulých mesiacov výrazne prepadol. 

Cena týchto úverov vzrástla najmä preto, že banky ich považujú za najrizikovejšie. Keďže sa obávali, či ich budú klienti schopní splácať, zvýšili úrokové sadzby nad 8 %. "Ešte drahšie sú povolené prečerpania, čiže možnosť ísť do mínusu na účte, kde sa dostávame až k úroku 13 % za rok," upozornil Marián Búlik, finančný expert OVB ALLFINANZ Slovensko. 

Aj preto sa niekedy stane, že na splátku akosi nezostanú peniaze. Lenže nesplácať znamená nielen upliesť na seba bič, no zároveň si pred sebou pribuchnúť dvere pri žiadosti o hypotéku. "Banka automaticky uvidí jeho zápis v úverovom registri a môže mu úver úplne odmietnuť," dodal Búlik. Naďalej však platí, že žiť na dlh si nemôže dovoliť každý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy