Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kažimír je pesimistickejší ako Heger. NBS avizuje ešte väčší prepad, padnú aj mzdy
Zdielať na

Kažimír je pesimistickejší ako Heger. NBS avizuje ešte väčší prepad, padnú aj mzdy

BRATISLAVA / Peter Kažimír je väčší pesimista ako Eduard Heger. Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) sa naša ekonomika prepadne viac, ako to minulý týždeň odhadlo ministerstvo financií. Tak, ako sa situácia začala dramaticky meniť na poli epidemiologickom, tak sa zhoršujú aj predpovede v ekonomickej oblasti. Desaťtisícky ľudí, ktorí príšli a prídu o prácu, sa tak rýchlo na pracovný trh nevrátia. Podľa NBS padnú aj mzdy.

Národná banka odhalila svoju vešteckú guľu až týždeň po ministerstve financií. Doteraz sme držali túto prezentáciu pod rúškom tajomstva, aby sme kráčali s dobou," povedal viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Ekonomika bude na tom tento rok naozaj zle. "Ekonomika prepadne tempom 8.2%," priblížil guvernér NBS Peter Kažimír.  

Aj analytici centrálnej banky zlepšili svoju prognózu oproti júnu. Vtedy predpokladali viac ako desaťpercentný prepad. Napriek tomu ide o najhoršie čísla samostatného Slovenska. Už teraz prišlo o prácu viac ako 45-tisíc ľudí. "O prácu mohlo prísť ešte do konca tohto roku ďalších desaťtisíc ľudí a v budúcom roku rátame s poklesom zamestnanosti o ďalších 30-tisíc pracovných miest," upresnil Kažimír. 

Druhá vlna robí šarapatu a kroky vlády sú veľmi nepredvídateľné. Národná banka napriek zlepšenému odhadu na tento rok, naopak, zhoršuje výhľad na budúci a odďaľuje návrat do normálu. "Na ten predkrízový trend sa nevrátime ani v roku 2022," doplnil Ódor.

Nezamestnanosť na Slovensku môže podľa Kažimíra budúci rok presiahnuť 8%. Tí, čo prišli a len prídu o prácu, si tak ľahko nenájdu novú. Prepadnú sa aj mzdy.

​Ekonomika teda padá dole a odporúčanie NBS vláde je, že nie je čas na nerozhodnosť a handrkovanie. "A veľmi jasnú pomoc adresnú, rýchlu a podľa možnosti primeranú," skonštatoval Kažimír. 

Rýchle naliatie peňazí do odvetví, ktoré to potrebujú, naša vláda dlhodobo odmieta. "Myslíme aj na budúce generácie, pretože zadĺžiť je veľmi jednoduché," reagoval minister financií Eduard Heger (OĽaNO).  

Najmä v prípade najviac postihnutých sektorov to bude znamenať koniec mnohých podnikov, hotelov a tisícky prepustených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy