Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda chce zatvárať, kompenzáciu ale neponúka. Zákaz hromadných podujatí vyvolal vlnu nevôle
Zdielať na

Vláda chce zatvárať, kompenzáciu ale neponúka. Zákaz hromadných podujatí vyvolal vlnu nevôle

SLOVENSKO / Zákaz hromadných podujatí vyvolal sériu protestných vyjadrení. Nespokojné sú cirkevné spoločenstvá, športovci aj umelci. Ak chce totiž vláda zatvoriť športoviská, divadlá, kiná a kostoly, potom by mala podľa nich kompenzovať straty. Katolícka cirkev kritizuje samotný fakt, že pripravovaný zákaz omší s nimi nikto nekonzultoval a tvrdí, že toto je vec, o ktorej štát vôbec nerozhoduje.

Šport, kultúra a cirkev žiada o prehodnotenie sprísnených opatrení, chcú pokračovať vo svojej činnosti tak, aby opatrenia neboli pre nich likvidačné, plošný zákaz hromadných opatrení odmietajú. "O rušení bohoslužieb s cirkvami nikto nehovoril a vzhľadom na ostatné opatrenia sa nejaví ako primerané. Nariadiť kňazom, aby sa prestalo verejne sláviť, samozrejme, môžu len biskupi. Takú vec štát nemôže urobiť bez ich súhlasu," uviedol hovorca KBS Martin Kramara. 

Výhrady k celoplošnému zákazu majú aj ďalšie cirkevné spoločenstvá. Zatiaľ nehovoria o žiadnych protestoch, narozdiel od športovcov, ktorí už na zajtra zvolávajú protestné zhromaždenia. "Nevieme, či si kompetentní naozaj uvedomujú, koľkým ľuďom dáva slovenský futbal prácu," vyjadril sa prezident SFZ Ján Kováčik. 

Otestovať hráčov 12 hodín pred zápasom považujú za nereálne. "No my si nevieme predstaviť, že sa bude hrať liga a budú sa hrať súťaže s 12-hodinovým testom. My si ani nevieme predstaviť, že by sme mali pred každým zápasom mali testovať. My pripúšťame to, že na nejaké obdobie sa bude hrať bez divákov, potom musí štát alebo kompetentní povedať, akým spôsobom to budú kompenzovať," povedal Kováčik.

"Stojí za zamyslenie, prečo v iných štátoch, kde je situácia výrazne horšia, sa športové podujatia konať môžu. Mrzí nás, že sa hokejová sezóna nezačína načas," reagoval hovorca SZĽH Peter Jánošík. 

Kritizujú tiež, že sa štát zakazuje alebo obmedzuje niečo, čo vraj nie je je ani zákonom definované. "V žiadnom zákone nie je definované, čo to je presne hromadné podujatie. Všade okrem Slovenska sa teraz podujatia sledujú prostredníctvom internetu. Chceme vyzvať hlavného hygienika SR, aby predložil podklady, na základe čoho prišlo také rozhodnutie," povedal Miloš Drgoň zo Slovenskej basketbalovej asociácie. 

"Športovci nie sú elektrické vypínače, ktoré môžete vypínať a zapínať, kedy sa vám zachce," upozornil Martin Simonides zo Slovenského zväzu hádzanej. 


V kultúrnej obci to vrie rovnako


"Zakazujeme hromadné podujatia, ale jedným dychom sa nehovorí - máme pre vás pripravenú kompenzáciu. Vláda si asi neuvedomuje, že je tu obrovský počet ľudí, ktorí majú existenčné problémy a majú už aj psychické problémy," poznamenal Rajmond Kaňa zo Združenia promotérov a festivalov. 

"Ešte sa nezatvorili fitness-centrá, nezatvorili sa plavárne, nezatvorili sa školy a zatiaľ nemáme ani jeden potvrdený prípad, že by sa niekto nakazil covidom počas divadelného predstavenia alebo koncertu," povedal generálny riaditeľ SND Peter Kováč. 

"Sme odvetvím, ktoré je najviac zasiahnuté, boli sme prví, ktorí boli zatvorení," podotkol Alexander Rozin z výstaviska Incheba. 

"Kultúra je na kolenách," dodal predseda Asociácie hudobných klubov Slovenska Tibor Zelenay. 

Detaily opatrení o zákaze hromadných podujatí úrad verejného zdravotníctva ešte nezverejnil."Úrad verejného zdravotníctva SR v súčasnosti pracuje na bližšej špecifikácii opatrenia, samozrejme, po jeho finalizácii budeme verejnosť o kompletnom znení opatrenia okamžite informovať," uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy