Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
KLUB 500: Slovenskí priemyselní zamestnávatelia sú znepokojení vyjadreniami ministra financií
Zdielať na

KLUB 500: Slovenskí priemyselní zamestnávatelia sú znepokojení vyjadreniami ministra financií

Zdroj: SITA

BRATISLAVA /  Dňa 4.8.2020 Členovia Klubu 500 sú znepokojení poslednými vyjadreniami ministra financií Eduarda Hegera na adresu predsedu Klubu 500 Vladimíra Sotáka. Slovenskí priemyselní zamestnávatelia trvajú na potrebe diskusie s vládou o udržaní zamestnanosti v domácich fabrikách. Po kritike predsedu vlády, že váha s podporou pracovných miest v slovenských výrobných spoločnostiach, minister financií v rozhovore pre denník SME Vladimírovi Sotákovi odkázal, že sa „môžu pozrieť bližšie na jeho firmu, môžu sa pozrieť na jeho minulosť a podobne a povedať si, že teda aká je kredibilita tohto človeka hodnotiť takéto veci“.

Slová ministra financií po tlačovej konferencii Klubu 500 znepokojili všetkých jeho členov, ktorými sú tradičné slovenské firmy zamestnávajúce spolu viac ako 32 tisíc zamestnancov, nakoľko proti takémuto zneužitiu štátnej moci sa v princípe nedá brániť. Cieľom predsedu Klubu 500 Vladimíra Sotáka bolo upozorniť na to, že je ohrozená až štvrtina pracovných miest v domácom priemysle, nakoľko vláda opakovane neschválila dostatočné zdroje na udržanie zamestnanosti po koronakríze. Navýšiť zdroje je potrebné na udržanie stavu zamestnancov vo výrobe prevažne v regiónoch. Príspevky na udržanie zamestnanosti sú totiž určené priamo konkrétnym zamestnancom, ktorým trvá pracovný pomer, a ktorých pracovné miesto sa zamestnávateľ zaväzuje udržať. Nie sú teda určené pre potreby zamestnávateľov a pokrývajú len približne 10 – 30 % celkových osobných nákladov. Zamestnávatelia z vlastných zdrojov doplácajú plnú výšku mzdy, čo je od 70 do 90 %. Toto všetko sa navyše deje v čase, kedy Slovensko podľa slov predsedu vlády dostalo možnosť čerpať obrovskú podporu zo zdrojov EÚ vo výške až 44 miliárd eur.

„Máme strach a obavy zo skutočnosti, že napriek deklaráciám novej vlády podporovať domáci priemysel sa nevieme domôcť priamej diskusie v snahe zachrániť pracovné miesta tisíckam ľudí. Je šokujúce, že namiesto konštruktívnej spätnej väzby dostávame veľmi vážne verejné vyhrážky zaváňajúce kriminalizáciou a prenasledovaním,“ povedal Jozef Dušan Hric, podpredseda Klubu 500, ktorého stanovisko podporujú všetci významní zamestnávatelia združení v Klube 500. Potrebu podpory udržania miest medzičasom vyjadrili aj ďalšie zamestnávateľské a profesijné združenia v obave, že pre koronakrízu môže slovenský priemysel utrpieť fatálne škody. „Nie je čas na boje, je čas na tvrdú prácu na záchrane tisícok slovenských rodín,“ tvrdia priemyselníci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy