Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšie úmrtie v Slovenskom raji: Počas túry zomrel starší turista
Zdielať na

Ďalšie úmrtie v Slovenskom raji: Počas túry zomrel starší turista

SLOVENSKÝ RAJ / V Slovenskom raji prišiel v pondelok popoludní o život 74-ročný poľský turista. Podľa informácií zo stránky Horskej záchrannej služby, dôchodca odpadol, keď schádzal po cyklotrase z Kláštoriska na Podlesok.

Poliak už končil svoju turistiku. Pri odchode z Kláštoriska sa z bicykla zvalil na zem, prestal dýchať a zastavil sa mu aj tep. S oživovaním začali okoloidúci turisti. Počas masáže srdca vytočili tiesňovú linku. Na Kláštorisku sa v tom čase nachádzal aj dobrovoľný horský záchranár. Ten utekal do chaty Horskej služby pre záchranárský batoh.

"Zobral som batoh lekársky samozrejme, ktorý je tu pripravený aj pre dobrovoľníkov. Takže zobral som to, letel som na bicykli za pacientom na miesto udalosti. Bol som tam ako prvý," vyjadril sa dobrovoľná záchranár HZS Slovenský raj Ladislav Cvengroš.

To už na Kláštorisko smerovali leteckí záchranári aj Horskí profíci z Čingova. Dobrovoľný záchranár použil AED. "Defibrilátor nám tam vyhodnotil, že treba podať výboj, podal som výboj. Snažil som sa napichnúť žilu," povedal Cvengroš.

O život 74-ročného muža bojoval tím ľudí. Leteckým záchranárom sa však muža oživiť nepodarilo. "Vzhľadom na to, že sme spravili kompletnú resuscitáciu a všetci sme spravili maximum. Tak už nebolo pomoci," skonštatoval zasahujúci záchranár HZS Slovenský raj Marián Richveis.

Ako sa záchranári neskôr dozvedeli, starší muž mal problémy s tlakom. Zrejme aj tento fakt sa podpísal pod skolabovanie. Príčinu smrti však určí až nariadená pitva. Počas tejto letnej sezóny sa horskí záchranári v Slovenskom raji stretli s úmrtím už dvakrát v priebehu siedmych dní. V prvom prípade minulý týždeň skolaboval starší muž na chate.

Aj na margo tohto prípadu záchranári upozorňujú turistov, aby pred turistikou zvážili svoj zdravotný stav, keďže trasy v Slovenskom raji bývajú poriadne náročné. "By sme nedoporučovali ľuďom preceňovať svoj zdravotný stav, ak majú nejaké zdravotné problémy," dodal Richveis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy