Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mnohých Slovákov trápi nejasná budúcnosť. Ako prežiť v čase koronakrízy finančné suchoty?
Zdielať na

Mnohých Slovákov trápi nejasná budúcnosť. Ako prežiť v čase koronakrízy finančné suchoty?

SLOVENSKO / Práca z domu, obavy zo straty zamestnania a nejasná budúcnosť trápia mnohých Slovákov. Vynárajú sa otázky z čoho žiť, platiť účty a kde vziať peniaze na prekonanie ťažkých časov. Na scenár, akému v súčasnosti čelíme, totiž nebol pripravený zrejme nikto.

Tento neveselý fakt potvrdil aj nedávny prieskum, podľa ktorého čakajú mnohých Slovákov finančné suchoty.„Dostatočnú rezervu má 1/5 slovenských domácností a rovnako tak 1/5 slovenských domácností nemá žiadnu finančnú rezervu,“ zhodnotila finančná expertka Partners Group Andrea Straková. „Čo sa týka úspor, najlepšie sú na tom klienti vo veku do 55 do 65 rokov,“ priblížila hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. 

Čo vlastne v praxi finančná rezerva znamená? „Asi toľko, že po strate príjmu dokáže pokryť svoje bežné výdavky spojené so životom na pár mesiacov,“ vysvetlil Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave. 

To je ten lepší prípad, v tom horšom bude treba počítať každý cent. V mnohých rodinách by mal preto nastúpiť krízový režim a aspoň dočasné utiahnutie opasku, kam nás to až pustí. „Je dobré spraviť si napríklad týždenný rozpočet, podľa ktorého sa budeme riadiť, a teda nemali by sme prekračovať sumu, ktorú si určíme,“ odporučila Lýdia Žáčková. 

​V prvom rade treba zaplatiť všetky nevyhnutné účty, a keď už nakupovať, tak skromne a vždy so zoznamom. Najskôr by sme mali čerpať peniaze z bežných účtov a termínovaných vkladov„Tie ostatné finančné produkty sú spojené s rôznymi poplatkami, prípadne ich hodnota je podstatne nižšia než pred pár mesiacmi,“ upozornil Pavel Škriniar. „Posledné, na čo by som siahala, sú dlhodobé investície, zvlášť tie, ktoré sú umiestnené v akciových fondoch,“ dodala Andrea Straková. 

Napriek sprísneným podmienkam v bankách viacerým určite napadlo opäť siahnuť po úvere. Rýchle pôžičky, kreditné karty a spotrebné úvery nám síce môžu na krátky čas vytrhnúť tŕň z päty, no v žiadnom prípade ich nemožno považovať za dobré riešenie. „Čím sú peniaze rýchlejšie k dispozícii, tým sú drahšie a tým do budúcna vás ako rodinu zaťaží ich vracanie,“ skonštatovala Andrea Straková. 

Nie nadarmo sa vraví, dvakrát meraj a raz rež. Preto treba poriadne porozmýšľať, čo urobiť, aby sme sa neporezali a zbytočne finančne nevykrvácali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy