Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronavírus má prvé ekonomické obete. Decodom Topoľčany ohlásil hromadné prepúšťanie
Zdielať na

Koronavírus má prvé ekonomické obete. Decodom Topoľčany ohlásil hromadné prepúšťanie

TOPOĽČANY / Decodom Topoľčany v pondelok ohlásil hromadné prepúšťanie v dôsledku koronavírusu. O prácu by malo prísť vyše 900 ľudí priamo a ďalšie stovky o ňu ešte len prídu. Sú to dodávatelia rôznych kompomentov, drevári, distribútori, či predajcovia. Tým, že sa na kolená dostane takáto veľká firma, spúšťa sa reťazec ďalších prepúšťaní. Klub najväčších zamestnávateľov na Slovensku kvôli tomu ostro kritizuje vládu, pretože podľa nich dostatočne nepomáha veľkým firmám.

Kým sú všetci doma a spoločnosti sú zatvorené, len málokto bude uvažovať o novej kuchyni, či nábytku. Koronavírus už odštartoval masové prepúšťanie. Prví to zrejme pocítia zamestnanci Decodomu.

“Priamym dôsledkom toho, že vláda nemyslela vo svojich opatreniach na veľké podniky je práve oznámený zámer o hromadnom prepúšťaní v spoločnosti Decodom Topoľčany, je to presný príklad toho, že štát na jednej strane zavrel malé prevádzky, ale na druhej strane priamo priemyselný výrobca nemá objednávky, lebo ľudia do obchodov nechodia,” vraví výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. 

Podľa Klubu 500, ktorý združuje najväčších zamestnávateľov, nie je v poriadku, že vláda úplne vynecháva opatrenia pre tých, ktorí zamestnávajú najviac ľudí. To potvrdzujú aj odborníci.

“Je síce pekné, že vláda zachraňuje rôzne malé prevádzky typu kvetinárstvo, alebo kaderníctvo, avšak je potrebné zachrániť v prvom rade veľké podniky, pretože veľké podniky zamestnávajú najviac ľudí a keď tí ľudia nebudú mať prácu, tak do tých kvetinárstiev, alebo kaderníctiev niekto nepôjde,” hovorí analytik Stanislav Pánis.

Malým podnikateľom pritom navyše pomáha už aj súkromný sektor. Napríklad Poštová banka začala poskytovať bezúročné pôžičky do 10 000 eur s možnosťou odkladu splátok o šesť mesiacov.

“Vnímame, že veľa podnikateľov, či už reštaurácie, či už hotely, potrebujú odkladať svoje splátky a začínajú mať problém s platením svojich zamestnancov. Preto sme s touto pomocou chceli prísť veľmi rýchlo a budeme ju v čase upravovať podľa ekonomických balíčkov," uviedol generálny riaditeľ Poštovej banky Andrej Zaťko. 

Veľkí zamestnávatelia však hrajú o čas. Klub 500 hovorí, že bez dostatočnej podpory je topoľčiansky Decodom iba začiatkom. “Aj tento štát žije z veľkých podnikov, nepozerá sa aké objemy daní a odvodov do štátneho rozpočtu odviedli a z pomoci ich štát vylúčil," dodal Gregor. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy