Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Robert Fico prišiel o ochranku. Nový minister vnútra Roman Mikulec mu ju zatrhol
Zdielať na

Robert Fico prišiel o ochranku. Nový minister vnútra Roman Mikulec mu ju zatrhol

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra z novej vlády Igora Matoviča Roman Mikulec (OĽaNO) definitívne rozhodol o budúcnosti ochranky predsedu strany SMER-SD Roberta Fica. Viacerí mu pritom dlhodobo vyčítali, že už na ňu nemá nárok.

Úderom polnoci Robert Fico prišiel o svoju ochranku. Rozhodnúť o tom mal nový minister vnútra Roman Mikulec, informuje Denník N. ​Robert Fico je už dlhodobo kritizovaný za skutočnosť, že už od roku 2018 nevykonáva takú verejnú funkciu, ktorá by si ochranu zo strany úrady na ochranu ústavných činiteľov vyžadovala potom, ako rezignoval na post predsedu vlády a na jeho stoličke ho prestriedal Peter Pellegrini. 

Robert Fico v reakcii na tlačovej konferencii povedal, že bolo nevyhnutné ukončiť spoluprácu s úradom pre ochranu ústavných činiteľov. „Neželám si byť pod kontrolou pána Matoviča. Ďakujem ochrankárom, s ktorými som 12 rokov spolupracoval. Čo bude ďalej, je moja vec a zariadim si to sám," ozrejmil predseda Smeru-SD.

"Považujem to za zadosťučinenie spravodlivosti. Robert Fico si užíval štátnu ochranku, ktorá nás stála stovky tisíc eur, ktoré by sa nám dnes zišli na nejaké testy alebo ochranné pomôcky pre lekárov. Užíval si ju bez toho, aby mal na to akýkoľvek zákonný dôvod. Jednoducho kamarátka Saková vybavila, podpísala, hoci na to zákonný dôvod neexistoval. Tým, že ju stratil, sa iba zabezpečila spravodlivosť, ja som rád," okomentoval to premiér Igor Matovič. 

Práve o tom, že Fico naďalej poberal ochranu úradu, opakovane rozhodovala dnes už bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. Tá ponechanie ochranky zdôvodňovala bezpečnostnou hrozbou voči expremiérovi, pričom týmto spôsobom argumentovala aj pred parlamentným brannobezpečnostným výborom. Predseda strany SMER-SD argumentoval tým, že na využívanie ochrany úradu má pádne dôvody. „Možno by ste boli radi, keby ma niekto zabil, a to hovorím úplne vážne teraz. Som naďalej presvedčený, že existuje milión dôvodov, prečo by táto spolupráca s úradom na ochranu ústavných činiteľov mala pokračovať,“ argumentoval médiám Fico.

Minister vnútra Roman Mikulec v tejto súvislosti uviedol, že rozhodnutiu zrušiť Ficovi ochranku predchádzalo jeho stretnutie s riaditeľom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra (MV) SR. „O zrušení poskytovania ochrany Robertovi Ficovi som rozhodol v zmysle platnej legislatívy na základe odporúčania a návrhu riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR, ako aj na základe opätovného a dôkladného prehodnotenia potreby poskytovania tejto ochrany," povedal Mikulec v stanovisku ministerstva.

Aj vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) oceňuje krok Mikulca. „Fico môže konečne zistiť, ako sa žije obyčajnému človeku, okolo ktorého nebehajú nonstop ochrankári. Dôvody pre to, aby ochranku mal, boli nanajvýš absurdné, pričom sme len prišli o státisíce eur zo štátneho rozpočtu. Môžeme dúfať, že sa Fico vráti medzi bežných ľudí a naberie odvahu poprechádzať sa po ulici,“ uviedla Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS.

K vyjadreniam sa pridala sa aj podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí). Ak by Robert Fico chcel mať ochranku aj naďalej, Remišová mu odporúča zaplatiť si súkromnú bezpečnostnú službu. „Odhadom stojí porovnateľná ochrana osôb asi 200-tisíc eur ročne. Zo štátneho rozpočtu teraz potrebujeme zaplatiť oveľa dôležitejšie výdavky, ako sú maniere pána expremiéra," poznamenala Remišová.

Fico mal ochranku po dobu takmer štrnástich rokov, od roku 2006, keď sa stal prvýkrát premiérom. 

Videli ste už poslednú reláciu Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy