Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Premárnili sme investorský rok. Slováci si peniaze naďalej ukladajú na nevhodných miestach
Zdielať na

Premárnili sme investorský rok. Slováci si peniaze naďalej ukladajú na nevhodných miestach

BRATISLAVA / Slováci majú vraj až 38 miliárd eur uložených tam, kde zarábajú málo alebo dokonca prerábajú. Pritom minulý rok mohli prísť k peknému balíku. Finančným trhom sa mimoriadne darilo. Zisťovali sme, čo prinesie tento rok.

Vlaňajšok bola tučná akciová žatva. Trhy boli najsilnejšie za posledných 20 rokov. Tí, čo sa investovať nebáli, len pekne sledovali, ako sa im investície zhodnocujú a zhodnocujú. "Čohokoľvek sa investori dotkli, to sa na zisk premenilo. Americké akcie doručili vyše tridsať percentný zisk, čo je najviac od roku 2013," skonštatoval analytik J&T Banky Stanislav Pánis. 

Kým ľudia z investorsky vyspelých a rozumných krajín profitovali, Slováci rekordný rok nevyužili. Peniaze klasicky ležali úhorom na účtoch, ktoré vďaka nízkym úrokom a inflácii strácali.

Tento rok až taký priaznivý nebude 

Slováci majú takto neefektívne pritom uložených približne 37,5 miliardy eur. Je to škoda, lebo tento rok už nemá byť taká akciová jazda ako minulý. "2020 bude o niečo triezvejší, stále očakávame, že väčšina tried finančných aktív by mala doručiť kladné výnosy, ale určite nie také, ako v roku 2019," potvrdil Pánis.  

Trhy nerastú neustále, ekonómovia teda očakávajú isté korekcie alebo ochladenie. Reagujú na vývoj svetovej ekonomiky. "Neistotu bude stále dodávať dojednávanie obchodnej dohody medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou a s blížiacim sa termínom amerických prezidentských volieb môže nevyspytateľnosť americkej administratívy narastať," vysvetlil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršnák. 

Aj keď isté zmiernenie napätia priniesla najnovšia dohoda Američanov s Číňanmi. To by mohli pocítiť aj akciové trhy.
Keď nechcete prerábať, naďalej platí, že treba ísť do akcií. Sú síce kúsok rizikovejšie z dlhodobého hľadiska, ale vynášajú.

Rásť by mali ázijské trhy 

Rásť by tento rok mali rozvíjajúce sa trhy v Ázii a stále viacej budú v kurze firmy, ktoré sa zaoberajú čistou energiou a životným prostredím. Ekológia je vďaka dramatickým klimatickým zmenám v kurze."Aj najväčšia správcovská spoločnosť sveta BlackRock sa chce v tomto roku viac focusovať na spoločensky zodpovedné investovanie," poznamenal Pánis. 

Keď už nič iné, tak si aspoň zmeňte nastavenie v druhom dôchodkovom pilieri z garantovaného fondu na akciový alebo indexový, nech máte aspoň o trochu príjemnejšiu starobu. "V tom fonde zotrvať a nevzrušovať sa nad prípadnými poklesmi, ktoré sú úplne normálna vec," poradil riaditeľ VÚB Generali DSS Vladimír Mlynek. 

Slováci stále zarábajú menej na dôchodok. Zisťovali sme, prečo je to tak: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy