Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pamätníci spomínali na krvavú masakru, počas ktorej prišli o blízkych. Prežila iba hŕstka ľudí
Zdielať na

Pamätníci spomínali na krvavú masakru, počas ktorej prišli o blízkych. Prežila iba hŕstka ľudí

OSTRÝ GRÚŇ / Pred 75 rokmi vypálilo vražedné komando obce Ostrý Grúň a Kľak na strednom Slovensku. Bola to pomsta za to, že miestni pomáhali partizánom. Prežila iba hŕstka ľudí, ktorým sa podarilo ukryť. Pamätníci spomínali na krvavú zimnú nedeľu, počas ktorej prišli o blízkych.

Obce Ostrý Grúň a Kľak si cez víkend pripomenuli už 75. výročie brutálneho vraždenia. Nemecké jednotky zavraždili desiatky mužov, žien aj detí. "Pripravili o život 64 ľudí, 26 mužov, 26 žien a 12 detí," priblížil starosta obce Ostrý Grúň Júlis Remenár. 

Zachránila ho náhoda. Januárové krvavé ráno v Kľakovskej doline prežil aj Ivan Maslen, vtedy malý chlapec, spal v postieľke a vojaci si ho nevšimli. "Mal som dva roky a dva mesiace, spal som v postieľke, našťastie ma nenašli," uviedol Ivan Maslen. 

Kým spal, vražedné komando ho pripravilo o oboch rodičov. Zvyšok pozná z rozprávania ľudí, vyliezol vraj z postieľky a bosí kráčal dolu zasneženou dedinou. "Išiel som dole cestou, práve išla hore nemecká spojka na motorke, ktorá išla do Kľaku, kde povedala, aby sa už nestrieľalo, je zákaz streľby," dodal.  

Vychovala ho stará mama, ktorá v osudnú noc spala u príbuznej a do Ostrého Grúňa sa vrátila až po besnení vojakov. Prežila aj vtedy iba 7 ročná Emília Šurianska, ktorá sa pred vojakmi stihla ukryť. "Zabili mi tam maminku aj sestru, detstvo som mala strašné, ani už o tom nemôžem hovoriť," poznamenala. 

"Je nesmierne dôležité pamätať na tieto udalosti a pravidelne si ich pripomínať, aj vzhľadom na to, že myšlienky fašizmu nie sú u nás mŕtve. V istej podobe stále pretrvávajú tieto tendencie a je veľmi dôležité pamätať na to, čo to znamená," vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Vysielame jasný signál, že urobíme všetko preto, aby sme spoločnosť viedli k tomu, aby sa takáto zvrátená ideológia nikdy nedostala k moci," pridal sa premiér Peter Pellegrini. 

Tento rok si budeme pripomínať 75. výročie skončenia druhej svetovej vojny. Premiér už avizoval spustenie projektu obnovy všetkých vojenských hrobov a pamätníkov. "Pretože je to našou povinnosťou, patrí to k prejavu vyspelej demokratickej spoločnosti, uctiť si a pamätať tých, ktorí bojovali a padli za našu slobodu," vysvetlil Pellegrini. 

Premiéri V4 si uctili pamiatku obetí komunistického režimu. Aj po 30 rokoch sa však demokracii len učíme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy