Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Milionári sa začali chystať na krízu. Slovensku chýba ale ich generácia dedičov
Zdielať na

Milionári sa začali chystať na krízu. Slovensku chýba ale ich generácia dedičov

BRATISLAVA / Na svete žije podľa štatistík približne 22 miliónov ľudí, ktorým patrí polovica súkromných svetových financií. Dolároví milionári sú dôkazom, že finančný majetok nie je rozdelený rovnomerne. Až niekoľko tisíc milionárov máme aj u nás na Slovensku a dalo by sa povedať, že ide takmer výhradne o pánsky klub.

"Typický slovenský milionár je zhruba 50-ročný podnikateľ alebo vysoko postavený manažér. Jeho hlavným zdrojom príjmu je stále podnikanie," vyjadril sa ekonomický analytik Stanislav Pánis. "Stále platí, že to zastúpenie žien je tam okolo 12-14 %," povedala riaditeľka banky J&T Anna Macaláková. 

V tomto ohľade sa už takmer vyrovnávame západu. Čo nám však stále chýba je generácia dedičov. Vstupenkou do sveta bohatých je u nás predovšetkým vzdelanie a fakt, že tri štvrtiny z milionárov sa venujú odboru, ktorý vyštudovali. 

Podnikanie je jedna minca úspechu, tou druhou je zasa umenie peniaze zhodnotiť. Aj preto investujú najmä do oblastí, kde očakávajú najvyšší výnos. "Rezidenčné nehnuteľnosti a stavebné pozemky, ktoré sa zdvojnásobili oproti minulému obdobiu a taktiež zlato ide momentálne do popredia,"  pokračovala Macaláková. Starať sa o ich peniaze dá zabrať, no zároveň je to aj veľká výzva. "V porovnaní s bežným klientom sú títo oveľa odvážnejší a tým idú aj do rizikovejších projektov,"  poznamenal finančný konzultant Brokeria Ivan Kahanec. 

No a popri nich stále radi spájajú záľuby s alternatívnymi investíciami – či už do veteránov, umenia vína alebo známok. "Je to druh investície, ktorá absolútne nekoreluje s ekonomickým cyklom, resp. môžeme povedať, že negatívne,"  vysvetlila Macaláková. Aj preto si môžu dovoliť vložiť značnú časť majetku napríklad do takéhoto obrazu z 13. storočia. "Dielo malo potenciál získať 10-12 miliónov eur, čo by nás urobilo šťastnými, no predať ho za vyše 24 miliónov je niečo, o čom sme ani nesnívali," povedal so šťastím v očiach Dominique Le Coent, riaditeľ aukčného domu ACTEON. 

Milionári skôr ako iní pociťujú rôzne ekonomické výkyvy. Aj preto sa začínajú chystať na horšie časy. "Viac ako 50 % z nich si myslí, že kríza by mohla prísť už do dvoch rokov," podotkol Stanislav Pánis, ekonomický analytik. Peniaze však nie sú všetko. Život s nimi je rozhodne jednoduchší, no bohatí môžeme byť napríklad na zážitky. Tak ako v bežnom, aj vo svete financií platí, že je lepšie byť bohatí a zdravý, ako chudobný a chorý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy