Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chov kôz, oviec či včiel smeruje do miest. Bratislava chce byť viac ekologická
Zdielať na

Chov kôz, oviec či včiel smeruje do miest. Bratislava chce byť viac ekologická

BRATISLAVA / Bratislavský magistrát chce zvýšiť počet chovaných oviec, ako na dedine. Budú spásať lúky v chránených územiach namiesto koscov a kosačiek. Nejde pritom o prvý takýto projekt. Stáda oviec alebo kôz už môžeme zazrieť na viacerých miestach hlavného mesta. Štátna ochrana prírody takéto iniciatívy víta.

Stádo kôz v Národnej prírodnej rezervácii Devínska kobyla plní dôležitú ochrannú funkciu už od roku 2013. Nebyť týchto už viac ako 50 kôz, lúka by zanikla, pretože by zarástla náletovými a inváznymi drevinami, ktoré by udusili vzácne druhy rastlín, napríklad orchidey. "Bez takého zásahu by nám tie biotopy zarástli," uviedol zoológ Milan Ďurica.

Stromy by zahlušili rôzne druhy kvetov a bylín, ktoré obľubujú vzácne druhy motýľov, povedzme modráčiky alebo chrobákov, včely a iné živočíchy. Takých miest má hlavné mesto viacero. Ovečky nájdeme aj na pobreží Dunaja. Udržiavať tieto plochy je náročné, keďže nemôžete použiť motorové kosačky alebo mulčovače. "Pri kosbe dochádza k úhynu živočíchov," opísal Ďurica.

Mulčovače rozsekajú hmyz i vzácne rastliny na kašu. Tak upravené zelené plochy sú síce na pohľad krajšie, no voči hmyzu a iným živočíchom oveľa skúpejšie, povedzme v porovnaní so zeleňou.  "Zvieratá selektívne požierajú rastliny," povedal Ďurica. Hmyz sa má možnosť presúvať z miesta na miesto.

K sérii projektov sa pridal aj bratislavský magistrát, ktorý by k mestským včelínom rád pridal aj stádo oviec. "Mesto vlastní pozemky v chránených územiach a o ne je nevyhnutné sa starať," povedal hovorca magistrátu Peter Bubla. Je to finančne náročné, zrejme aj preto boli lúky doteraz zanedbávané. Magistrát sa však rozhodol vyriešiť to ekologicky - plochy budú spásať ovečky. "Vyčlenili sme prvú plochu v Karlovej Vsi nad Dlhými dielmi. Budú tam prenosné oplôtky, stádo ovečiek a plánujeme to celoročne spásať," dodal Bubla. Projekt by radi uskutočnili už v tomto roku.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy