Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Historicky najvyššia investícia do školstva. Dve najlepšie vysoké školy dostanú 110 miliónov eur
Zdielať na

Historicky najvyššia investícia do školstva. Dve najlepšie vysoké školy dostanú 110 miliónov eur

BRATISLAVA / Dve najväčšie a najlepšie vysoké školy na Slovensku dostali finančnú injekciu v hodnote 110 miliónov eur. Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita tieto peniaze použijú na modernizáciu a rozvoj. Historicky najvyššia investícia do nášho školstva by mala posilniť najmä vedecké kapacity a zabrániť odlivu mozgov do zahraničia.

Injekciu v takejto výške dostanú naše univerzity vôbec po prvý raz. Čakanie na ňu mohlo viacerým pripadať takmer ako nekonečné. "Do tejto výskumnej infraštruktúry sa neinvestovalo desiatky miliónov rokov, desiatky rokov," uviedol Marek Števček, rektor Univerzity Komenského. 

Pomoc prichádza 5 minút pred dvanástou a to aj vďaka Európskej investičnej banke. "Konkurencieschpnosť štátov sa odvíja od toho, ako dokáže vyprodukovať vedu, výskum a inovácie, ktoré dokážu postaviť našu ekonomiku do konkurencieschopnej pozície voči iným," vysvetlil Vazil Hudák, viceprezident Európskej investičnej banky. Obe univerzity si rozdelia milióny eur z operačného programu výskum a inovácie, ktoré poputujú najmä na rekonštrukciu budov, kúpu prístrojov a zlepšenie infraštruktúry. "Prerobenie a modernizáciu laboratórií na špičkové a samozrejme aj investície do ľudí," doplnil Miroslav Fikar, rektor Slovenskej technickej univerzity. 

V rámci projektu vznikne Pavilón špičkových technológií s otvorenými laboratóriami, v ktorých budú najmodernejšie prístroje a zariadenia. Ich najväčším prínosom bude nielen vynikajúca výuka, ale aj špičková veda, zároveň aj spolupráca s medzinárodnými inštitúciami a inými krajinami. Jedným z hlavných cieľov je nielen zastaviť odlev študentov z našich univerzít, ale naopak, prilákať mladých výskumníkov aj zo zahraničia.

Užšia spolupráca Univerzity Komenského a STU by sa však nemali skončiť ich vzájomným zlúčením do jednej inštitúcie. "Práve tieto dve školy sú centrami excelentnosti na Slovensku v rámci vysokoškolského vzdelávania, ktoré môžu na seba nabaliť ďalšie možno menej úspešné univerzity," povedala Martina Lubyová, ministerka školstva. Každá z univerzít tak počas štyroch rokov preinvestuje okolo 55 miliónov eur. No oblasti ako kybernetická bezpečnosť, biotechnológie a biomedicína či materiálový výskum by si možno zaslúžili aj viac. "Dokázali by sme spotrebovať, samozrejme, aj dvojnásobné množstvo," dodal Miroslav Fikar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy