Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ministerstvo práce je v strehu a oprašuje krízové opatrenia
Zdielať na

Ministerstvo práce je v strehu a oprašuje krízové opatrenia

BRATISLAVA / Ministerstvo práce sa pripravuje na horšie časy najmä v oblasti ťažkého priemyslu. Chystá sa oprášiť aj staré protikrízové opatrenia. Rezort tak reaguje na recesiu, ktorá sa vrátila do Európy, aj na Slovensko a môže našej proexportnej krajine ublížiť. Aj keď zatiaľ sa nezamestnanosť drží na dobrých číslach.

Slovensko sa pripravuje na krízu. Vo štvrtok sa premiér Peter Pellegrini stretol s ministrom práce, s ministrom hospodárstva a s podnikateľmi. Očakáva sa, že sa ekonomika prepadne oproti pôvodným plánom o polovicu. 

Na nezamestnanosti, ktorá reaguje na spomalenie hospodárstva spomalene sa to ešte neodrazilo. V auguste stagnovala tretí mesiac za sebou. "Na úrovni 4,97 percenta, čo predstavovalo 137 006 disponibilných uchádzačov o zamestnanie v evidencii úradu práce," uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce Marián Valentovič. Stále sú to vlastne historické minimá. Aj medziročne to vyzerá stále dobre. 

Najlepšie je na tom tradične Šaľa a najhoršie Rimavská Sobota. Otvorene nechce o kríze zatiaľ nikto hovoriť, no ministerstvo práce je v strehu. V oblasti ťažkého priemyslu a hutníctva je ministerstvo pripravené oprášiť krízové opatrenia. Uvažuje sa nad nemeckým modelom - skrátením pracovného týždňa.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy