Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pretiahne vám pobyt napríklad meškajúce lietadlo a už vám neplatí poistenie? Odborníci radia, ako postupovať
Zdielať na

Pretiahne vám pobyt napríklad meškajúce lietadlo a už vám neplatí poistenie? Odborníci radia, ako postupovať

BRATISLAVA / Letné dovolenky sú v plnom prúde, no s nimi pribúdajú aj problémy mnohých cestujúcich. Stačí, keď im zážitky po dňoch strávených v turistickom raji pokazí návrat domov. Meškajúce odlety za uplynulý týždeň natiahli pobyt v zahraničí stovkám Slovákov. Niektorí dokonca potrebovali zásah zdravotníkov. Poistenie im však už podľa zmluvy neplatilo.

Niekoľkohodinové meškanie a pendlovanie medzi letiskom a hotelom. Podobné zážitky si každoročne z dovolenky prinesú stovky Slovákov. "Len za posledný týždeň na problémy s pokazeným lietadlom doplatili turisti, ktorí sa vracali z Egypta a Turecka. "OD 22:00 do pol piatej sme boli sami na letisku. 189 ľudí," uviedla pre TV JOJ účastníčka zájazdu Darina. 

Horšie však je, ak sa zájazd nečakane predĺži a k diskomfortu sa pridajú aj zdravotné problémy. "Boli tam deti s teplotami a jeden chlapec dokonca potreboval zásah zdravotnej pomoci a o polnoci nám končili poistenia," dodáva Darina. 

Rodičia tak museli za infúziu zaplatiť okolo 120 dolárov z vlastnej peňaženky. O svoje peniaze by ale nemali prísť. Poistné krytie sa totiž pri objektívnych príčinách nekončí dňom na zmluve. "V tomto prípade je to automatické predĺženie poistenia a je platné po dobu klienta v destinácii," uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Roman Berkes. "V prípade, že je to cestovná kancelária a teda je zjavný dôvod na predĺženie pobytu," hovorí generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková. 

Iné je to pri individuálnych výletoch, kde je niekedy ťažšie dokladovať príčiny neskoršieho návratu domov. Podobným nepríjemnostiam sa dá predísť. "Odporúčam zavolať asistenčnú spoločnosť, ktorá zistí, aká je to konkrétna zmluva a dá mu radu ako postupovať ďalej," dodala Žáková. 

Cestovné poistenie je najmä pri zájazdoch mimo európskeho priestoru nevyhnutnosť. Netreba si ale myslieť, že pokrýva všetky riziká. Meškanie lietadla si napríklad možno pripoistiť. "Poistenie meškania letu alebo iného dopravného prostriedku je súčasťou komplexného cestovného poistenia, ktoré ponúkajú niektoré cestovné kancelárie," uviedla hovorkyňa poisťovne Allianz Lucia Muthová. "V prípade meškania letu má klient nárok na uhradenie výdavkov na nutné občerstvenie a základné hygienické potreby," dodala Muthová. 

Na dovolenku nebudú spomínať v dobrom ani títo Slováci. Meškalo im lietadlo a zostali úplne bez informácií. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy