Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lipšic o údajných Kočnerových SMS: Na Slovensku pôsobila a pôsobí zločinecká skupina. Lučanský odmieta, že by boli o ňom
Zdielať na

Lipšic o údajných Kočnerových SMS: Na Slovensku pôsobila a pôsobí zločinecká skupina. Lučanský odmieta, že by boli o ňom

BRATISLAVA / Policajný prezident Milan Lučanský, prezident Andrej Kiska, ale aj politici Boris Kollár, Igor Matovič či advokát Daniel Lipšic - to je len niekoľko ľudí, o ktorých si údajne Marián Kočner prostredníctvom mobilnej aplikácie písal so svojim bývalým spoločníkom Štefanom Aghom a podnikateľom Norbertom Bödörom.

Časť z komunikácie vo štvrtok priniesol Denník N. Jej autenticitu ale doteraz nikto oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. 

Marián Kočner mal dlhodobo komunikovať prostredníctvom mobilnej aplikácie určenej na kódovanú komunikáciu. K nej sa policajti dostali po tom ako im jeho mobil spolu s kódmi odovzdal Kočnerov spolupracovník Peter Tóth. Napriek množstvu vymazaných správ sa policajným technikom podarilo obsah jednotlivých komunikácií zachrániť. Dnes sú dôležitou súčasťou vyšetrovacích spisoch v kauzách súvisiacich s Mariánom Kočnerom. "Komunikácia nasvedčuje tomu, že na Slovensku pôsobila a z časti asi aj pôsobí zločinecká skupina zložená aj z policajných funkcionárov alebo bývalých policajných funkcionárov, prokurátorov a sudcov, ktorá kooperovala s mafiou a bielymi goliermi," uviedol advokát Daniel Lipšic.  
 
Ústrednou témou údajných správ medzi Kočnerom a jeho spoločníkom Štefanom Aghom sú takzvané slinoviny. Týmto termínom majú obaja označovať televízne zmenky. Tiež komunikujú o Kočnerovom spoluobžalovanom partnerovi Pavlovi Ruskovi. Práve o tých správach sa tento týždeň veľmi intenzívne hovorilo na Špecializovanom súde v Pezinku, kde ich ako dôkaz predložil prokurátor. Senát ich ale zatiaľ prečítať nepovolil. "Zotrvávam na stanovisku, že najskôr je potrebné vykonať dôkazy na hlavnom pojednávaní a len ak sú takto dôkazy zverejnené v súlade s Trestným poriadkom, je možné ich následne medializovať. V intenciách uvedeného sa nemožno vyjadriť, či zverejnená komunikácia je tá, ktorú som ako prokurátor predložil súdu," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. 

Či ide o totožné správy s tými, ktoré chce predložiť súdu prokurátor Šanta, advokát Daniel Lipšic pre TV JOJ nepotvrdil. Hovorí ale o tom, že v porovnaní s tými o ktorých vie, bola Denníkom N zverejnená podstatne väčšia časť údajných správ Mariána Kočnera. "Zatiaľ je súčasťou spisu je časť toho, čo bolo zverejnené, časť týkajúca sa zmeniek," uviedol Lipšic.

Ďalšou pomerne obsiahlou komunikáciou sú údajné správy medzi Kočnerom a podnikateľom Norbertom Bödörom. Dvojica rozoberá vyšetrovanie kauzy zmenky. Debatujú o prokurátorovi Šantovi, ale aj o samotnom policajnom prezidentovi Milanovi Lučanskom a jeho možnom ovplyvneniu v čase, keď stál na čele policajnej inšpekcie. "Jak tak pozerám, na kauzu šéfa inšpekcie, tak je vhodná doba aby s ním Kali pohovoril o tom Ruskovom TO," uvádza sa v SMS správe Kočnera Bödörovi.

"Vtedajší minister vnútra SR o tom so mnou nikdy nehovoril a podľa informácií, ktoré mám, bolo trestné oznámenie Pavla Ruska hneď odmietnuté, takže ani vyšetrovateľa nikto neovplyvňoval," uvádza sa v stanovisku policajného prezidenta Milana Lučanského. 

Ďalšia zo správ mala smerovať Kočnerovi. Odoslať ju mal podnikateľ Bödör. "Som zvedavý, kto na teba prvý zaútočí... Myslím, že to bude Lučanský..." píše sa v SMS Bödöra Kočnerovi. 

"Táto správa je zo 17.4.2018 a tá jediná vystihuje realitu, o pár týždňov som sa stal prezidentom Policajného zboru a Marián Kočner išiel do väzby," uviedol Lučanský. Obhajca Mariana Kočnera zverejnenie komunikácie odmieta a okrem obsahu spochybňuje aj jej zadováženie. S tým sa ale bude musieť v konečnom dôsledku vysporiadať súd. "Jedná sa o vecný a nie listinný dôkaz. Jedná sa o mobilný telefón. Treba skúmať jeho zákonnosť zaistenia," uviedol advokát Mariana Kočnera Marek Para. 

Vypočujte si celé vyjadrenie Kočnerovho obhajcu, Mareka Paru: 

"Iste obhajoba môže rôzne argumenty spomínať alebo otvárať, ale myslím si, že z hľadiska právneho nie je žiaden relevantný spor o použiteľnosti tejto komunikácie," uviedol Lipšic. 

Pozrite si celé vyjadrenie Daniela Lipšica.

Ako uviedol Daniel Lipšic, na súde bola zverejnená len časť komunikácie a vo štvrtok bola zverejnená rozsiahlejšia časť komunikácie. "Ja som ju do dnešného dňa k dispozícii nemal. Zatiaľ je súčasťou spisu len časť toho, čo bolo zverejnené, časť týkajúca sa zmeniek," uviedol Lipšic s tým, že nechce špekulovať o pôvode informácií: "myslím si, že v dnešnej dobe pomerne veľa informácií ide aj od orgánov činných v trestnom konaní, ale nebude špekulovať od koho konkrétne." 

"Je to komunikácia, ku ktorej mali prístup aj obhajcovia, minimálne vo veci vraždy Jana Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ani jej zverejnenie neohrozuje prebiehajúce trestné konanie," uviedol Lipšic. 

"Pre mňa ľudia v štátnych pozíciách, ako prokurátori, policajti a sudcovia, ktorí prisahali, že budú stáť na inej strane barikády a kooperujú s mafiou sú pre mňa ešte horší ako predstavitelia bielych golierov. Verím, že príde chvíľa, kedy budú vyvodzované trestno-právne konzekvencie aj voči ľuďom vo významných štátnych inštitúciách, ktorí dlhodobo s mafiou spolupracovali," vyjadril sa Lipšic. 

Reagoval aj Pavol Rusko

"Pán Agh na súde jasne povedal, že sa to netýka zmeniek. Sudca aj preto rozhodol, že sa tento dôkaz vykonávať nebude a odložil ho. Povedzte mi, čo je to za autoritu súdu, keď na jednej strane Senát Špecializovaného trestného súdu povie, že sa nebude s tým verejnosť oboznamovať a na druhý deň si to všetci prečítame v novinách. Čoraz jasnejšie sa ukazuje, že sa informácie z vyšetrovacích spisov vyťahujú ako zajace z klobúka, aby sa stali nástrojom politického boja a nejakých špinavých spravodajských hier. Tu sa nevyšetruje spravodlivosť, tu sa cez vyšetrovanie hľadajú argumenty a špina na vopred určených vinníkov a politických nepriateľov," vyjadril sa pre TV JOJ Pavol Rusko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy