Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Politici o údajnom vplyve Kočnera na vysokých postoch: Opozícia hovorí o únose štátu, koalícia vyjadruje podporu vyšetrovateľom
Zdielať na

Politici o údajnom vplyve Kočnera na vysokých postoch: Opozícia hovorí o únose štátu, koalícia vyjadruje podporu vyšetrovateľom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ešte v pondelok naznačil Daniel Lipšic, že zverejnenie Kočnerovej komunikácie spustí určitú lavínu, presnejšie, že sa vyplaví bahno. Tá komunikácia je údajne súčasťou súdneho spisu v kauze Zmenky. Súd ju zatiaľ verejne nečítal, takže autenticita zverejnených správ je nejasná. Politici napriek tomu neváhali a celý deň prezentovali jednu reakciu za druhou.

"Myslím si, že tá komunikácia vyplaví strašne veľa bahna, ktoré ale môže mať očistný účinok," povedal pred pár dňami advokát Daniel Lipšic. Len tri dni po tomto vyjadrení odštartovali zverejnené riadky lavínu politických reakcií. Opozícia hovorí o únose štátu a jeho deštrukcii. "Musíme si uvedomiť, že tu bol unesený štát," povedal Boris Kollár zo Sme rodina. 

"Obsah komunikácie medzi Bödörom a Kočnerom je jasným dôkazom, že Slovensko počas vlády Smeru-SD riadi mafia. Prepisy ich komunikácie zvyšujú dôvod na preverenie bezpečnostnej previerky SBS BONUL zo strany NBÚ. To, že Kočnerove chápadlá sú dlhé, nás neprekvapuje. Ale milo nás prekvapí, keď polícia a prokuratúra konečne voči tejto mafii začnú konať a v prvom rade od seba," uvádza sa v stanovisku SaS. 

"Niektorí mi vyčítali, keď som ešte ako prezident povedal, že žijeme v mafiánskom štáte. Bolo to tvrdé, viem, ale vedel som, o čom hovorím. Postupne sa to odvtedy dozvedajú všetci.Čítam si komunikáciu Kočnera s Bödoröm, a pýtam sa premiéra Pellegriniho a Fica, ako inak nazvať naše Slovensko počas ich vládnutia? Priame dôkazy si dnes vďaka novinárom a odvážnym policajtom a prokurátorom môžu všetci prečítať. Kočner a Bödör mali pod palcom políciu na čele s Gašparom, ktorú hrubo vo svoj prospech a v prospech Smeru zneuživali proti novinárom, advokátom, prezidentovi a mnohým iným. Dnes sa pýtam, kde je premiér, prečo nemá tlačovku a negarantuje, že takéto veci sa už nedejú a nebudú sa opakovať? Káuz je toľko, že sa nedajú spočítať. Keď prišiel o život Ján Kuciak a jeho snúbenica a na povrch vyšli skutočnosti o prepojení mafie s vládnou mocou, rozhodol som sa ostať v politike, aj keď sa môj prezidentský mandát chýlil ku koncu. Každým dňom, keď sa dozvedám o ďalších a ďalších kriminálnych praktikách spojencov vládnej garnitúry, som presvedčený, že treba urobiť všetko čo je v našich silách, mojich, ale aj vašich priatelia, aby sme túto bezcharakternosť nahradili slušnou a poctivou politikou," reagoval Andrej Kiska zo strany Za ľudí. 

"Keby mal Kočner pod kontrolou políciu a prokuratúru, tak nikdy nemôže byť vyšetrovaný ani stíhaný," uviedol Robert Fico a vo videu presviedča, že je to snaha o prekrytie informácie o tom, že šéf Progresívneho Slovenska v roku 2013 priznal skúsenosť s marihuanou. Ten Ficovi odkázal, že sa len bojí novej krvi v politike. "Podľa Fica a Kaliňáka sa všetci spojili: polícia, prokuratúra, súdy, Denník N, Bödör s Kočnerom a určite aj ESET so Sorošom - len aby prekryli môj joint z výšky. V skutočnosti sa musia v SMER-e veľmi báť nových politikov, že ich vymeníme, lebo im padá na hlavu jedna kauza za druhou," uviedol Michal Truban, predseda Progresívneho Slovenska. 

Premiér vo videu odkázal policajtom, prokurátorom a sudcom - konajte, máte našu plnú podporu a voľné ruky. "Na Slovensku musí platiť elementárna spravodlivosť pre všetkých a platiť pravidlo padni komu padni," uviedol premiér Pellegrini. 

Reagovali aj zvyšní koaliční lídri

Národniari reagovali zdržanlivo. "Politikom neprináleží komentovať akýkoľvek prebiehajúci súdny spor, a to do úplného rozhodnutia vo veci. Dôkazy, ich pravosť, respektíve súvislosti môže posudzovať len zákonný sudca," uvádza v stanovisku SNS. 

Strana Most-Híd ale vyjadrila podporu vyšetrovateľom. "Strana Most-Hid podporuje aktivity orgánov činných v trestnom konaní a novinárov, ktorí sa aktívne podieľajú na odhaľovaní skutkov, ktoré podkopávajú dôveru verejnosti v spravodlivosť a štát. Súčasne sme presvedčení o tom, že odkedy políciu vedie Milan Lučanský, má táto rozviazané ruky a darí sa jej zvládať boj s podsvetím. Tak, ako legislatíva, ktorá odkryla vlastnícke väzby v schránkových firmách i ostatné kroky polície by neboli možné, ak by sa za ne nepostavil Most-Híd. Dnes zverejnené správy sú vážnym a nepekným čítaním a príslušné orgány ich musia čím skôr rozmotať. Most-Híd im tom bude nápomocný. Je najvyšší čas, aby tí ktorí doposiaľ parazitovali na štáte boli za to potrestaní. Bez ohľadu na to, či ide súkromné osoby alebo o politikov," uvádza sa vo vyjadrení Most-Híd. 

Vyšetrenie prípadu musí byť priorita, tvrdí prezidentka Čaputová

Stav, že postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ovplyvňovali osoby, ktoré na to nemali ústavné a ani zákonné oprávnenie, nie je zlúčiteľný s princípmi právneho štátu, vyplýva zo stanoviska prezidentky Zuzany Čaputovej k zverejnenej komunikácii Mariana Kočnera a k policajnej analýze. Čaputová očakáva, že sa príslušné orgány budú medializovanými podozreniami dôkladne zaoberať. "Prezidentka so znepokojením vníma medializované informácie, že postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ovplyvňovali osoby, ktoré na to nemali ústavné a ani zákonné oprávnenie. Takýto stav nie je zlučiteľný s princípmi právneho štátu. Prezidentka preto očakáva, že sa príslušné orgány budú medializovanými podozreniami dôkladne zaoberať," uvádza sa v stanovisku s tým, že rýchle, objektívne a detailné vyšetrenie celého prípadu sa pre políciu a prokuratúru musí stať najvyššou prioritou. Podľa Čaputovej sú zodpovední činitelia a funkcionári povinní postupovať tak, aby im verejnosť mohla plne dôverovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy