Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Minimálny dôchodok alebo osvojenie dieťaťa. Ako súvisia tieto témy so zastropovaním dôchodkov?
Zdielať na

Minimálny dôchodok alebo osvojenie dieťaťa. Ako súvisia tieto témy so zastropovaním dôchodkov?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ženy, ktoré vychovali aspoň jedno dieťa, budú mať nárok na odchod do dôchodku skôr ako muži, a teda budú mať aj miernejšie podmienky nároku na minimálny dôchodok.

Kým muži a bezdetné ženy pôjdu do penzie najneskôr v 64 rokoch a na minimálny dôchodok budú musieť naďalej získať 30 rokov dôchodkového poistenia, ženám s aspoň jedným vychovaným dieťaťom sa počet rokov dôchodkového poistenia z hľadiska nároku na minimálnu penziu primerane zníži. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom postení, ktorý poslanci za Smer-SD a SNS v piatok predložili do parlamentu. Novela zákona nadväzuje na schválenie ústavného zákona, ktorým parlament zaviedol strop na penzijný vek.

Ženy s jedným dieťaťom budú môcť odísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku, a preto im na získanie nároku na minimálnu penziu bude stačiť 29,5 roka dôchodkového poistenia. V prípade ženy, ktorá vychovala dve deti, bude strop na dôchodkový vek 63 rokov a nárok na minimálny dôchodok táto žena bude mať po získaní 29 rokov dôchodkového poistenia. Ženy, ktoré vychovali tri a viac detí, budú môcť požiadať Sociálnu poisťovňu o starobný dôchodok najneskôr v 62,5 roku a na získanie nároku na minimálny dôchodok im postačí 28,5 roka dôchodkového poistenia.

Ako podmienky výchovy dieťaťa, za ktorých žene vznikne nárok ísť skôr do dôchodku, poslanci za Smer-SD a SNS navrhli osobnú starostlivosť o dieťa najmenej 10 rokov do jeho plnoletosti, či najmenej päť rokov do plnoletosti, ak sa žena začala o dieťa starať po dovŕšení ôsmich rokov veku dieťaťa. Môže ísť pritom nielen o vlastné dieťa, ale aj dieťa osvojené, či dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. Ak dieťa zomrelo po dovŕšení šiestich mesiacov, podmienka výchovy dieťaťa s nárokom na zníženie dôchodkového veku bude splnená, ak sa matka starala o dieťa od jeho narodenia do úmrtia. Výnimkou budú prípady, ak žena podľa právoplatného rozhodnutia súdu spôsobila smrť dieťaťa úmyselným trestným činom. Podmienku výchovy dieťaťa však matka splní aj vtedy, ak sa osobne starala o dieťa najmenej posledné tri roky pred dovŕšením dôchodkového veku.


To isté obdobie výchovy tohto istého dieťaťa bude možné zohľadniť len jednému poistencovi. "Ak dieťa vychovali napríklad manželia v tom istom období spolu, jeho výchova sa v súlade s ústavou zohľadní prednostne žene," uviedli koaliční poslanci. Ak žene výchovu dieťaťa nebude možné zohľadniť, napríklad zomrie pred dosiahnutím dôchodkového veku, výchova dieťaťa sa pri stanovení penzijného veku zohľadní mužovi. Pôjde pritom o osobitné životné situácie, ako napríklad výchova detí otcom po smrti matky.

Minimálny dôchodok sa na Slovensku zaviedol od 1. júla 2015. Penzistovi má zabezpečiť dôchodkový príjem na takej úrovni, aby nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi. Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok je získanie najmenej 30 rokov dôchodkového poistenia. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok tvorí 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 278,90 eura. Suma minimálnej penzie sa zvyšuje za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia minimálna penzia v tomto roku dosahuje 352,80 eura.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy