Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úrady USA zaviedli nové pravidlá: Pri žiadosti o víza, budete musieť uviesť svoje údaje zo sociálnych sietí
Zdielať na

Úrady USA zaviedli nové pravidlá: Pri žiadosti o víza, budete musieť uviesť svoje údaje zo sociálnych sietí

Archívna reportáž

WASHINGTON / Úrady Spojených štátov amerických prijali nové pravidlá pre žiadateľov víz. Takmer všetci budú musieť pri ich žiadaní poskytnúť úradom informácie o ich užívateľským menách na sociálnych sieťach, e-mailoch ale aj telefónne čísla. Podľa odhadu by sa nové opatrenia mohli dotknúť ročne až 14,7 miliónov ľudí.

Americké úrady chcú v budúcnosti zisťovať detailné informácie o tom, ako sa žiadatelia o víza chovajú na internete a hlavne na sociálnych sieťach ako je Facebook, Instagram, Youtube a ďalšie. Pri žiadaní o víza budú musieť poskytnúť svoje užívateľské mená, emailové adresy, či telefónne čísla. S odvolaním na americké ministerstvo zahraničia o tom informovala agentúra AP. 

Informácie o svojich účtoch spolu s emailovými adresami a telefónnymi číslami budú musieť uvádzať za posledných 5 rokov. Nové opatrenia by sa mali dotknúť všetkých, ktorí do USA zamieria za prácou či štúdiom. Výnimku dostanú iba žiadatelia o diplomatické a ďalšie úradné víza. 

Doposiaľ tieto požadované informácie museli uvádzať len osoby, ktoré podľahli zvláštnemu preverovaniu, napríklad ľudia, ktorí cestovali z oblasti ovládaných teroristickými organizáciami. Doteraz do tejto kategórie patrilo zhruba 65 tisíc žiadateľov o víza ročne. 

Administratíva Donalda Trumpa po prvýkrát rozšírila zoznam informácií požadovaných v žiadostiach o víza, tento návrh navrhla už minulý rok v marci. Americká únia občianskych práv už v tom čase kritizovala tento zámer. "Ľudia sa teraz budú musieť pýtať, či niečo z toho, čo napíšu online, nebude zle pochopené alebo nesprávne vysvetlené vládnym úradníkom," uviedla zástupkyňa americkej únie Hina Shamsiová. "Existuje tu tiež reálne nebezpečenstvo, že skenovanie sociálnych sietí nespravodlivo zasiahne hlavne žiadateľov z moslimských krajín, ktorým potom budú ich žiadosti diskriminačne zamietnuté," dodala. 

Trump odložil clá na autá z EÚ. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy