Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Most, ktorý spája Slovensko a Poľsko majú uzatvoriť. Hrozí, že dopravu tu už neobnovia
Zdielať na

Most, ktorý spája Slovensko a Poľsko majú uzatvoriť. Hrozí, že dopravu tu už neobnovia

LYSÁ POĽANA / Hraničný priechod s Poľskom na Lysej Poľane je ohrozený. Most, ktorý vedie ponad hraničnú rieku je údajne vo veľmi zlom technickom stave, a tak sa naše úrady chystajú dopravu na moste obmedziť a možno aj zrušiť. To by prakticky znamenalo koniec legendárneho hraničného priechodu.

Problémový most Slovensko a Poľsko spája už desaťročia. Teraz sa ale má doprava na ňom obmedziť. Jeho technický stav je údajne nevyhovujúci pre ďalšie používanie. O havarijnom stave sa pritom vie už dlhé roky. "Momentálne je to v takom štádiu, že sa zatiaľ odbúrajú len nákladné autá a veľké autobusy, a osobné autá ostanú, ale je len otázkou času kedy aj to urobia, pretože je tam riziko ohrozenia života," povedala starostka Tatranskej Javoriny 
Alena Pitoňáková. Most pritom dlhé roky spravuje slovenská strana a Poliaci aj napriek tomu že by chceli, opraviť ho nemôžu.

Podľa informácií od samosprávy má dôjsť aj k preklasifikovaniu cesty. Z prvej triedy, rovno na tretiu. "Obec Tatranská Javorina vyjadrila k tomu záporné stanovisko, pretože žijú tu ľudia,  je tu dosť rozvinutý cestovný ruch," poznamenala Pitoňáková. "Spôsobí to veľké dopravné komplikácie na hranici, pretože naši turisti využívajú aj parkoviská a obchody na vašej strane," vyjadrila sa Magdalena Kozica Zwijac z Tatranského parku národného. 

"Netýka sa to iba našich turistov, ale aj Slovákov, ktorí chodia tráviť víkend do Zakopaného. Takto by ich čakala obchádzka asi 20-30 kilometrov. Drahí Slováci, nerobte nám to prosím," vyzvala Agata Wojtowicz z Tatranskej hospodárskej komory. O vyjadrenie sme požiadali aj správcu komunikácie a mosta – Slovenskú správu ciest. Do konca uzávierky nám však odpovede na naše otázky neposkytli. Zúfalí zo situácie sú aj poľskí autobusári, ktorí most využívajú na integrovaný cezhraničnú dopravu.

"Takéto cesty a mosty sa nemajú zatvárať veď majú medzinárodný význam. Bohužiaľ Slováci keď nám poslali list, nebola to žiadna konzultácia, proste nám to len oznámili a nezaujímalo ich čo bude ďalej," dodal majiteľ autobusovej prepravy Marian Strama. Zatiaľ nie je ani jasné, kedy by sa s rekonštrukciou mosta malo začať, ani to, či vôbec bude zrekonštruovaný. "Záleží na tom, ako rýchlo bude konať Slovenská správa ciest, ktorá je majiteľom tohto mosta, ako rýchlo sa pustia do opravy, alebo výstavby nového mosta. Veríme, že to nebude na margo, že preklasifikujú tieto cesty," uzavrela Pitoňáková. 

V Nižnej na hlavnom ťahu do Poľska otvorili zrekonštruovaný most. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy