Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudí havária Boeingu od lietania neodradila. Chyba spoločnosti sa ale môže odraziť na cenách leteniek
Zdielať na

Ľudí havária Boeingu od lietania neodradila. Chyba spoločnosti sa ale môže odraziť na cenách leteniek

BRATISLAVA / Záujem pasažierov o leteckú dopravu prudko stúpa. Vlani sa počet prepravených osôb dostal výrazne nad 4 miliardy. Od cestovania ich neodradili ani dve nešťastia lietadiel spoločnosti Boeing, pri ktorých zahynulo takmer 350 ľudí. Vedenie firmy síce priznalo chybu, no zlyhanie softvéru nezostane bez následkov. Odrazí sa to ale na cenách leteniek?

Americký výrobca lietadiel dostal facku, z ktorej sa bude spamätávať aspoň niekoľko mesiacov. "Je zjavné, že v oboch prípadoch išlo o zlyhanie systému MCAS. História neraz ukázala, že nehodu spôsobila reťaz udalostí, tak ako aj v tomto prípade. Vieme ju však pretrhnúť a zlyhanie napraviť," vyjadril sa Dennis Muilenburg, prezident spoločnosti Boeing. "Cena akcií Boeingu klesla za posledných niekoľko týždňov o vyše 10 %, pritom ešte začiatkom marca mal Boeing svoje historické maximá," poznamenal Ronald Ižip, analytik Trim Alfa. 

Aj keď väčšina prepravcov po tragédii v Etiópii nechala lietadlá typu 737 Max na zemi. Samotní Boeing však od polovice apríla obmedzí výrobu o 20 %, aby sa mohol viac venovať zlepšeniu softvéru. 

Budúcnosť firmy ale nateraz nie je ohrozená, keďže záujem o lietadlá je stále vysoký a jedna firma by ich sotva dokázala vyrábať pre všetkých. "Je to spoločnosť, kde sú obrovské investície, nielen Spojených štátov, ale viacerých krajín," podotkol Matúš Cigáň, majiteľ cestovnej agentúry.  Boeing s viac ako 150 tisíc zamestnancami je zároveň americký národný poklad s podpísanými objednávkami na niekoľko rokov. Ich rušenie sa, napriek problémom, nepredpokladá. "Keby sa dostali k Airbusu, tak by to trvalo možno až 10-15 rokov, kým by sa dostali k novým lietadlám,"  vysvetlil analytik Ižip. 

Odstavenie tohto typu lietadiel urobilo viacerým prepravcom škrt cez rozpočet. Zdražovanie leteniek a tým aj letných dovoleniek je ale v najbližších týždňoch málo pravdepodobné. Ide totiž o najlepšie predávané lietadlo v histórii spoločnosti a po čase sa k nemu letecké spoločnosti vrátia. Čakanie ale nesmie byť príliš dlhé. "Tie letenky, ktoré už boli zakúpené, tam sa už nezmení na cene samozrejme nič a toto je krátkodobý výpadok," dodal Ižip. Lenže, ak budú letecké spoločnosti na svoje stroje čakať príliš dlho, potom by sme to mohli pocítiť aj na našich peňaženkách.

Šéf spoločnosti Boeing priznal vinu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy