Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V lekárňach chýba liek proti úzkosti. Podľa odborníka ho predpisujú príliš často
Zdielať na

V lekárňach chýba liek proti úzkosti. Podľa odborníka ho predpisujú príliš často

BRATISLAVA / Liek, ktorý má liečiť stavy úzkosti, ich teraz vyvoláva - tým, že nie je dostupný. Na Slovensku je momentálne nedostatok liekov na upokojenie s účinnou látkou bromazepam. Ide pritom o liek, ktorý môže vyvolať závislosť a podľa prezidenta komory lekárnikov je predpisovaný príliš často a najmä na dlhé obdobia liečby, čo zvyšuje riziko vzniku závislosti.

Liek, ktorý lekári predpisujú proti úzkosti, strachu, ale aj pri abstinenčných príznakoch v slovenských lekárňach nenájdete. Ako prvý s informáciou prišiel portál Aktuality.sk"V súčasnosti evidujeme výpadky všetkých liekov s účinnou látkou bromazepam," uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemiková.

"Lieky s účinnou látkou bromazepam sa používajú na liečbu rôznych porúch spojených s nepokojom, nespavosťou, napätím, úzkosťou a podobne," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Chýbajú nielen originálna verzia, ale aj dve generické verzie s rovnakou účinnou látkou. "V dôsledku zvýšeného dopytu po liekoch spoločnosti KRKA na niekoľkých trhoch, budú pravdepodobne naše lieky Lexaurin 1,5 mg a Lexaurin 3 mg na Slovensku kratšie obdobie nedostupné," uviedol zástupca KRKA Slovensko Marjan Vrbnjak.

"Držiteľ registrácie nás informoval, že dodávky by mali byť obnovené približne na konci apríla 2019. Liek Lexopam je nedostupný približne od januára, tiež pre problémy vo výrobe. Liek Bromazepam Medochemie je nedostupný od apríla a očakáva sa, že bude dostupný až od septembra 2019," dodala Jurkemiková. Lekár môže nedostupné lieky nahradiť predpísaním iných liekov. Lekárnici ale varujú pred vznikom závislosti. "To, že mnohým ľuďom tento liek teraz chýba, svedčí o tom, že tí ľudia už majú zjavne vypestovaný nejaký návyk a tá liečba týmto liekom už dávno mala byť ukončená alebo zmenená za inú liečbu. Vo všeobecnosti sa neodporúča dlhšia ako dvojtýždňová terapia benzodiazepínmi," povedal Sukeľ.

Prednedávnom chýbali lieky očným lekárom. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy