Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hádžete ohorky z cigariet na zem? Môžete na to doplatiť
Zdielať na

Hádžete ohorky z cigariet na zem? Môžete na to doplatiť

BRATISLAVA / Ak patríte k fajčiarom, čo zvyknete urobiť potom ako dofajčíte? Uhasíte cigaretu a hodíte ju do koša alebo ju jednoducho odhodíte na zem? Ak ste si zvolili druhú možnosť, dobre sa pozrite, čo sme nakrútili na mieste, ktorému by ste sa dnes zrejme najradšej vyhli.

Zelený trávnik pokrytý tisíckami cigaretových ohorkov. Aj takto vyzerá okolie jednej autobusovej zastávky v bratislavskej Dúbravke. Vyhovárať sa ale na nedostatok smetných košov naozaj v tomto prípade nemá význam.

"Hodia špak na zem a ďalej sa nezaujímajú, čo bude ďalej s osudom toho prostredia," hovoria ľudia. Znečistenie cigaretovými ohorkami sa nanešťastie netýka len spomínanej zastávky. Tento problém má takpovediac, celospoločenský charakter.

"Cigaretové ohorky patria medzi najčastejšie vyhadzované odpady v rámci všetkých odpadov, ktoré sa nachádzajú voľne pohodené v prírode," vraví Branislav Moňok z Priatelia zeme. Tým, že časť z nich je vyrobená z plastu ich odhodením na zem znečisťujete pôdu, vodu ale aj samotné potraviny.

"Viaceré štúdie, ktoré v tomto smere boli urobené, to potvrdili a práve tie štúdie poukazujú na to, že miktorčastice plastu máme dnes naozaj v potravinách, v pitnej vode, v podstate v celom prostredí," dodal Moňok. Aby sa takémuto znečisteniu zabránilo, EÚ schválila minulý týždeň tzv. smernicu o jednorazových plastoch, ktoré presadzujú zásadu "znečistovateľ platí".

"To znamená, že spoločnosti, ktoré sú zodpovedné, za znečisťovanie životného prostredia týmito jednorázovými plastmi by sa mali nejakým spôsobom podieľať aj na tom, ako sa s tým odpadom naloží a ako sa životné prostredie bude chrániť. Toto sa týka aj tabakových spoločností," uviedla zástúpenie Európskej komisie Ingrid Ludviková. 

Či pôjde o poplatky, pokuty alebo niečo iné, je už ale na rozhodnutí jednotlivých členských štátov. Každopádne pokutu za znečistenie verejného priestranstva môžete dostať aj vy. "Pokiaľ fajčiar odhodí cigaretový nedopalok na verejnom priestranstve porušuje tým VšZN o čistote a poriadku na území hl. mesta. V tomto prípade môže byť riešený za páchanie priestupkov blokovou pokutou až do výšky 33€," povedal hovorca MsP Bratisalva Peter Pleva. 

"Mestská časť, ale aj dopravný podnik pravidelne čistí zástavky a či by nebolo na zamyslenie skôr byť disciplinovanejší zahodiť ten špak do toho koša kam to patrí, lebo vždy sú po ruke. A za tie ušetrené financie by sme mohli buď opraviť detské ihriská, zrenovovať lavičky, opraviť chodník alebo čokoľvek iné," dodal Ľuboš Krajčír, vicestarosta mestskej časti Bratislava - Dúbravka. 

Pozrite si súvisiacu reportáž o plastoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy