Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Automobilky nových ľudí neprijímajú, naopak, prepúšťajú
Zdielať na

Automobilky nových ľudí neprijímajú, naopak, prepúšťajú

BRATISLAVA / Automobilky už tak nezháňajú ľudí ako predtým. Nové nábory nechystá ani jedna. Naopak. Pred dvoma týždňami TV JOJ informovala, že Volkswagen bude škrtať zmeny, niekoľko ľudí príde o prácu aj žilinskej Kii. Zlé správy už potvrdzuje aj ministerstvo práce, či najväčší pracovný portál na Slovensku.

Nezastaviteľnému automobilovému tigrovi, Slovensku, dochádza po rokoch dych. To, že sa niečo deje, potvrdzuje aj ministerstvo práce. Dlhodobo je známe, že Slovensku chýba kvalifikovaná pracovná sila. S ministerstvom práce majú automobilky preto dohodu na rekvalifikačných kurzoch. 

"Počty absolventov v týchto kurzoch nastavovali podľa vlani nastavovaných potrieb samotných automobiliek," povedal štátny tajomník Ministerstva PSVaR Braňo Ondruš. Počty ale zrazu nesedia a zmenu si všimli už aj na ministerstve práce. "Absolventi najnovšej vlny týchto kurzov majú už väčší problém nastúpiť do práce priamo v automobilkách," dodáva Ondruš.

Pokles ponúk zaregistroval aj najväčší pracovný portál u nás. "Kebyže sa to vyvíja rovnako každý mesiace, tak musíme povedať, že za celý rok 2019 by sme mali trojnásobne nižší počet ponúk, ako v roku 2018," uviedla Nikola Richterová, hovorkyňa Profesia.sk. Zmena v januári nastala naopak u uchádzačov. Posledné tri roky klesal počet ľudí, ktorí si hľadali prácu v auto-moto, všetci, ktorí boli schopní, už pracovali. 

Za všetko môže koktejl, ktorý nepraje automobilkám - je to jednak prepad predajov v západnej Európe po dieslových škandáloch, ako aj geopolitická neistota či už zo strany USA alebo Veľkej Británie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy