Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tvrdý brexit, veľké problémy. EÚ vyváža do Británie viac potravín, ako dováža
Zdielať na

Tvrdý brexit, veľké problémy. EÚ vyváža do Británie viac potravín, ako dováža

BRATISLAVA / Tvrdý brexit by mohol spôsobiť značné problémy pre slovenských poľnohospodárov. Slovensko totiž vyváža do Británie viac, ako odtiaľ dováža.

Na možné dopady tvrdého Brexitu, teda odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody, upozorňujú aj profesné združenia farmárov a spracovateľov potravín. V tomto segmente pracuje 44 miliónov Európanov.

​Únia vyváža do Británie tovar v hodnote 41 miliárd eur, kým Briti do európskej 27 za 17 miliárd eur. Slovensko má dokonca v tejto oblasti s Britániou pozitívne saldo, to znamená, že vyvážame viac potravín do Británie, ako odtiaľ dovážame. "Znamenalo by to značne zvýšenú administratívu, pretože Veľká Británia po odchode z Európskej únie už bude pre nás treťou krajinou. Výrobky, ktoré sa budú vyvážať do Británie, budú musieť spĺňať tamojšie predpisy, čo sa týka označovania výrobkov. Takisto je tam otázka ciel, veterinárnych certifikátov, opatrení na hraniciach: veterinárnych, fytosanitárnych a ďalších," informovala Jana Venhartová, riaditeľka potravinárskej komory Slovenska. 

Tvrdý Brexit by teda znamenal problémy aj pre slovenských potravinárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy