Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd poslal za mreže 71-ročného českého dôchodcu. Odsúdil ho za terorizmus
Zdielať na

Súd poslal za mreže 71-ročného českého dôchodcu. Odsúdil ho za terorizmus

PRAHA / Dôchodcu Jaromíra Baldu uznal súd vinným z teroristického útoku za spôsobenie nehôd osobných vlakov a poslal ho za mreže na 4 roky. Navyše mu nariadil ambulantné psychiatrické liečenie.

Jaromír Balda pred 2 rokmi vyrúbal dva stromy, ktoré spadli na železničnú trať a šíril tiež výhražné letáky. Chcel tak u ľudí vyvolať strach z moslimských migrantov. Súd ho v pondelok uznal vinným a odsúdil ho na 4 roky väzenia.

​Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, senior si rovnako ako štátny zástupca nechali lehotu pre prípadne podanie odvolanie.  

Prvý český terorista 

Štátny zástupca Martin Bílý uviedol po vyhlásení rozsudku, že Balda je podľa jeho informácii vôbec prvým človekom odsúdeným v Česku za teroristický útok. Seniorovi hrozilo až 15 rokov odňatia slobody. Bílý pre neho žiadal trest rok pod zákonnou sadzbou, čomu súd vyhovel. Prihliadal totiž k tomu, že príčetnosť obžalovaného bola pri oboch útokoch na vlak zmenšená. 

Zrážky sa našťastie obišli bez zranení. Stromy na trati však mohli vlak vykoľajiť, prípadne preniknúť do kabíny rušňovodiča. "Nešlo o náhly nápad, náhly hnev či náhle zatmenie mysle obžalovaného," konštatoval sudca. 

Dôchodca obeťou

Dôchodca, ktorý bol doposiaľ bezúhonný, sa k činom priznal. Už skôr uviedol, že ho prenasledovali hrozné sny o migrantoch. Tvrdil, že mal v pláne vyburcovať verejnosť, aby brala hroznu prílivu radikálnych utečencov vážne.  Predseda senátu Jiří Wažik podotkol, že samotný Balda sa stal určitým spôsobom obeťou manipulácie ľudí s extrémistickymi názormi. 

"To ale neznamená, že za svoje konanie nie je zodpovedný. Mal viac použiť kritické myslenie. Mal si byť vedomí toho, že akákoľvek nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť," uviedol sudca. Baldovi priťažil fakt, že činy páchal z náboženskej nenávisti. 

Teroristický útok

Prvý strom muž nastražil začiatkom júna 2017 na trati medzi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhý o necelé dva mesiace neskôr medzi stanicami Bezděz a Bělá pod Bezdězem. Podľa znalca nemali rušňovodiči šancu včas zabrzdiť. V okolí vyrúbaných stromov zanechal senior letáky s nápisom Alláhu akbar! (Boh je veľký). Ďalšie podobné výtlačky potom rozoslal do schránok a lepil ich na verejných priestranstvách. Súd ho preto uznal vinným aj z vyhrážania sa teroristickým trestným činom. 

Podľa verdiktu súdu musí dôchodca uhradiť škodu, ktorú spôsobil Českým dráham a Správe železničnej dopravnej cesty. Organizácia sumu vyčíslila na 155 tisíc a 63 tisíc českých korún. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade prvého slovenského teroristu: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy