Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Orave už 9 dedín vyhlásilo mimoriadny stav. Na zasneženej ceste sa zrazil aj autobus s autom
Zdielať na

Na Orave už 9 dedín vyhlásilo mimoriadny stav. Na zasneženej ceste sa zrazil aj autobus s autom

NÁMESTOVO / Poveternostné podmienky na Orave sú veľmi zlé. Stále husto sneží a 9 obcí už vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Okolo obecných úradov sú často až trojmetrové kopy snehu. Nie je ho kam dávať. K tomu sa pridal silný vietor, ktorý lámal stromy a vypadávala aj elektrina. Na zasneženej ceste za Oravskou Polhorou dokonca havaroval autobus plný detí.

"Tejto noci napadlo 30 - 50 cm nového snehu, mantinely sú už tak vysoké po predchádzajúcom snežení," uviedol Jozef Slovík, starosta Rabčíc. "Situácia sa nám komplikuje z minúty na minútu, buď husto sneží a do toho ešte silný vietor," dodala prednostka okresného úradu v Námestove, Mária Olešová.

​Vážna nehoda sa stala na hraničnom priechode Korbielov pri Oravskej Polhore. Vodič narazil do protiidúceho autobusu. V ňom sa viezli poľské deti s učiteľmi. Tešili sa na lyžiarsky zájazd do Zuberca. "Vodič osobného auta pravdepodobne na zasneženej vozovke neprispôsobil rýchlosť jazdy svojím schopnostiam," informovala Jana Balogová, hovorkyňa KR PZ Žilina. "Nikomu sa nič nestalo, iba šofér z osobného auta je zranený, bol odvezený sanitkou na ďalšie vyšetrenia," dodal Ľudovít Murín, veliteľ zásahu OR HaZZ Námestovo. 

V autobuse bolo až 47 detí, po ne prišiel evakuačný autobus zo záchrannej brigády v Žiline. V Oravskom Polhorci do príchodu autobusu deťom dali malé občerstvenie. V obci pre sneženie a vietor majú tiež vyhlásenú mimoriadna situáciu. Aj keď odhrnú, stále im zavieva chodníky.

So snehom bojujú aj v Rabčiciach. "Raz slnko svieti, potom zahučí hora a už máme sneh aj v dedine," povedal obyvateľ obce. "Máme nasadené 4 traktory s radlicami. Chlapi išli o druhej v noci, doteraz sa nezastavili, až teraz na obed," opísal situáciu Jozef Slovík, starosta Rabčíc. Podľa meteorológov bude túto noc výdatne snežiť. "Najhoršie na tom je, že má pripadnúť aj 60 cm nového snehu," dodal starosta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy