Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Múr sa zrútil tesne vedľa zaparkovaných áut. Krízový štáb vyhlásil mimoriadnu situáciu
Zdielať na

Múr sa zrútil tesne vedľa zaparkovaných áut. Krízový štáb vyhlásil mimoriadnu situáciu

BRATISLAVA / V tesnej blízkosti bytovky na ulici Ľudovíta Fullu v Bratislave sa zrútila asi 10 metrová časť oporného múru. Záchranné zložky okolie uzavreli. Na magistráte, ktorý má múr v správe zasadol krízový štáb. Pre vzniknutý stav vyhlásili aj mimoriadnu situáciu.

Oporný múr sa zrútil vo večerných hodinách. Kusy betónu a zeminy dopadli tesne vedľa zaparkovaných áut. "Vplyvom potláčania zeminy dažďom, sa vyvrátil múr, ktorý vyvrátil strom na osobné vozidlá. Miesto bolo zabezpečené," uviedol veliteľ zásahu Ján Liberčan.

Situácia vystrašila obyvateľov blízkej bytovky. Obávali sa ďalšieho zosuvu, ktorý by mohol narušiť jej stabilitu. Starostka mestskej časti začala s prípravou na presun obyvateľov do blízkej základnej školy. Statik následne po získaní projektovej dokumentácie zhodnotil, že evakuácia nie je potrebná. "Došlo k havárii, ale nepredpokladám, žeby to súviselo so založením samotného objektu," informoval statik, Vladimír Kohút. 

Zostávala ešte jedna hrozba, ktorou bolo plynové potrubie, ktoré vedie priamo pod chodníkom, kde došlo k zosuvu. Plynári síce nezistili únik, no z bezpečnostných dôvodov dodávku plynu prerušili pravdepodobne na niekoľko dní. Pri udalosti sa nikto z obyvateľov nezranil. "Zistilo sa, že obytný dom má bezpečne založené základy, čiže obyvatelia nie sú ohrození. Bude treba pristúpiť ku kompletnej sanácii múru," potvrdila Dana Čahojová, starostka mestskej časti Karlova Ves. Podľa starostky mestskej časti bude dodávka plynu do bytov na ulici obnovená v čo najkratšom čase. S asi dvojdňovou odstávkou ale musia počítať obyvatelia dvoch vchodov v bezprostrednej blízkosti spadnutého múru. Na ťahu je teraz magistrát, ktorému rozpadajúci sa múr patrí.

Od rána sú na mieste odborníci, ktorí zisťujú, či v pôde nedochádza k ďalším zosuvom a či nehrozí zrútenie ďalších častí oporného múru. Geodeti monitorujú aj stav bytového domu. Oporný múr totiž pravdepodobne nie je vhodne ukotvený a odvodnený a vykazuje ďalšie trhliny. Opravu by mal realizovať magistrát hlavného mesta. "Dohodli sme sa, že mesto zabezpečí sanáciu tohto múru," dodala Zuzana Onufer, hovorkyňa magistrátu Bratislava. 

Podobnú situáciu v tom istom čase riešili záchranné zložky aj na Vančurovej ulici na Kolibe. Ani tu nedošlo k žiadnym zraneniam. Obidvoma prípadmi sa zaoberá aj polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy