Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tisíce domácností sú bez elektriny. Podmienky na opravu sú náročné
Zdielať na

Tisíce domácností sú bez elektriny. Podmienky na opravu sú náročné

ŽILINA / Následkom ťažkého snehu a vetra sa v noci poškodilo elektrické vedenie na Orave a na Kysuciach. Problémy hlásia aj v iných častiach Slovenska. Stredoslovenská distribučná eviduje mimo prevádzky až 150 trafostaníc. Opravu nezľahčuje ani počasie.

"Bez elektriny je zhruba 12-tisíc odberateľov. Poruchy stále pribúdajú. Najhoršia situácia je na Kysuciach, Orave, ale problémy máme aj na Liptove, v Žiarskej kotline a v okolí Banskej Bystrice. Naši pracovníci robia všetko, čo je v ich silách, ale podmienky sú veľmi náročné," uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Energetici museli vyrážať aj do ťažko dostupného terénu. V nepríjemnom počasí museli chlapi šľapať v hlbokom snehu ďaleko do hôr, kam sa technika nemá ako dostať. Pri oprave pretrhnutého vedenia museli byť opatrní najmä po tom, ako vyliezli na elektrické stĺpy.

Výpadky elektriny postihli aj lyžiarske stredisko Kubínska Hoľa, kde zostalo bez prúdu 23 trafostaníc a stovky odberateľov. "Poruchu evidujeme aj v lyžiarskom stredisku Martinské Hole. Bez elektriny sú aj stovky odberateľov v Papradne a v Bytči, desiatky domácností v kysuckých obciach Dlhá nad Kysucou, Nesluša, Olešná a Vychylovka. V regióne Turca evidujeme výpadok v Trusalovej a Sklenom, ale aj v susednej obci Ráztočno, ktorá už patrí do okresu Prievidza. V okrese Banská Bystrica je bez prúdu niekoľko desiatok odberateľov v Podkoniciach," informoval Gejdoš.

Energetici budú poruchy odstraňovať podľa priority a dostupnosti jednotlivých miest. Popadané stromy vo väčšine prípadov poškodili elektrické vedenia, stĺpy či izolátory. "Pracovníci údržby Stredoslovenskej distribučnej sú v teréne s maximálnym nasadením a postupne budú odstraňovať všetky poruchy. Je otázne, ako dlho im to bude trvať, pretože počasie je veľmi nepriaznivé a na niektoré miesta sa nedá dostať. Viaceré postihnuté lokality sú husto zasnežené ťažkým mokrým snehom, prípadne je terén úplne rozmočený. Množstvo porúch treba pritom odstraňovať v lesoch a na odľahlých miestach," dodal hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Výdatný sneh a teploty okolo nuly sa spájajú s odmäkom, ktorý často spôsobuje problémy. Inak to nebolo ani na Orave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy