Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Euro máme už desať rokov. V obehu sú stále miliardy slovenských korún
Zdielať na

Euro máme už desať rokov. V obehu sú stále miliardy slovenských korún

BRATISLAVA / Slovensko už 10 rokov používa euro. Spoločná mena sa nám osvedčila, ľudia i firmy si na ňu zvykli a pozitíva výrazne prevládajú nad negatívami. V obehu ale ešte stále zostáva aj množstvo slovenských korún.

"Ja som nadšenec eura a vieme to aj dokázať, že euro našej krajine jednoznačne pomohlo," povedal minister financií Peter Kažimír. Prínosy eura sú zásadné - podľa údajov našej centrálnej banky pomohlo zvýšiť slovenský vývoz až o 10 percent, odstránilo sa kurzové riziko pri obchode s eurozónou a klesli transakčné náklady pri zahraničnom obchode a turistike. "Až 83 percent slovenských firiem a živnostníkov je spokojná s prijatím európskej meny a pri opätovnom rozhodovaní by až 86 percent podnikateľov znovu povedalo áno zavedeniu eura," povedal predseda vlády Peter Pellegrini. 

Nesmieme zabudnúť ani na cenovú stabilitu. Niektorí totiž pred zavedením eura strašili, že to dramaticky zodvihne ceny. Nič také sa nestalo, za toto obdobie bola priemerná ročná inflácia na Slovensku iba niečo nad jedným percentom. "Euro bolo úspešné v tom, že naozaj nám prinieslo stále ceny. To, čo sme boli zvyknutí predtým, že každý rok ceny významne rástli, sa už nedialo," povedal poslanec Miroslav Beblavý. 

Podstatný je aj politický rozmer. To, že sme v jednom klube s Nemeckom, Francúzskom a ďalšími vyspelými štátmi, je totiž dôležité nielen pre našu ekonomiku. Je ale poctivé hovoriť aj o druhej strane mince , musíme sa prispôsobovať krokom Európskej centrálnej banky a zaviazali sme sa aj k účasti na záchranných mechanizmoch eurozóny. Nateraz je kľúčové to, že nikto nevyzýva na návrat k slovenskej korune.

Mnoho slovenských korún ale ešte stále nájdete v domácnostiach a rozhodne to nie sú len drobné. Vedome alebo zo zábudlivosti totiž zostali v obehu slovenské bankovky presahujúce dve miliardy korún.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy