Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ministerstvo školstva vyhradilo 288 miliónov na podporu projektov. Vyhlasuje päť výziev
Zdielať na

Ministerstvo školstva vyhradilo 288 miliónov na podporu projektov. Vyhlasuje päť výziev

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka školstva Martina Lubyová vyhlásila päť výziev na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja vo výške 288 miliónov eur. Dátum uzávierky na podávanie projektov je do 14. decembra.

Pôvodnú výzvu na podporu dlhodobého výskumu a vývoja zrušila ministerka školstva 18. septembra 2017. Reagovala tak na výhrady Európskej komisie uvedené vo varovnom liste.

"Vyhlasujeme päť výziev namiesto jednej, aby sa zlepšilo zacielenie finančných zdrojov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a ich koncentrácia na konkrétne témy," povedala Lubyová a dodala, že dôležitou zmenou vo výzvach je napríklad zníženie minimálnej a maximálnej výšky nenávratných finančných prostriedkov. "Podporených tak bude môcť byť viacero projektov. Najnižšia výška príspevku na jeden projekt je stanovená na tri milióny eur," vysvetlila ministerka.

Päť domén 

Prvou doménou sú Dopravné prostriedky pre 21. storočie, na ktorú je vyčlenených 63 miliónov eur. Na Priemysel pre 21. storočie je vyčlenených 107 miliónov eur a na Zdravé potraviny a životné prostredie 36 miliónov eur. Zvyšné dve domény majú názov Digitálne Slovensko a kreatívny priemysel a Zdravie obyvateľstva a zdravotnícke technológie. Viac ako 47 miliónov eur je vyčlenených na Digitálne Slovensko, 33 miliónov eur možno využiť v doméne Zdravie obyvateľstva.

Zmeny pre uchádzačov

Podmienky pre uchádzačov sa sprísnili. Už to nemôžu byť firmy narýchlo založené, či bez skúseností. Firma musí existovať aspoň tri roky. Musí mať v danej oblasti aspoň ročné skúsenosti. Peniaze už nebudú určené na nákup prístrojov a techniky, ale hlavne na samotnú realizáciu výskumu.

Systém hodnotenia

Ministerstvo školstva zaviedlo opatrenia na posilnenie transparentnosti pri posudzovaní projektov. Zvýšili sa napríklad nároky na odbornosť hodnotiteľov, zaviedlo sa povinné vypracovanie rizikovej analýzy k výzvam a vyzvaniam, takisto sa zverejní zoznam hodnotiteľov a hodnotiacich hárkov.

Po novom budú traja hodnotiť jeden projekt spoločne. Budú ich elektronicky žrebovať, a čo je hlavné, budú musieť byť expertami v hodnotenej oblasti. To, ktorý z hodnotiteľov ale bude pracovať na danom projekte, známe nebude. Chrániť tak chcú hlavne ich súkromný život. 

Radšej neskôr ako nikdy

Radšej neskoro ako nikdy. Hovorí opozičný odborník na eurofondy. Napriek tomu tvrdí, že toto tu malo byť už dávno. "Netreba túto zmenu podmienok hodnotiť ako niečo úžasné, niečo, čo je nejaké nóvum a máme sa z toho tešiť, pretože toto sú normálne, štandardné podmienky, ktoré pri serióznom spravovaní eurofondov by mali byť samozrejmosťou," tvrdí odborník na eurofondy, Ján Rudolf.

Dátum uzávierky na podávanie projektov je do 14. decembra. Viac informácií je dostupných na webovej stránke ministerstva školstva https://www.minedu.sk v sekcii Aktuality.

Pozrite si celú tlačovku ministerky školstva: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy