Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čaká nás masívny príchod investorov. Výsledkom by mali byť tisícky nových pracovných miest
Zdielať na

Čaká nás masívny príchod investorov. Výsledkom by mali byť tisícky nových pracovných miest

BRAISLAVA / Slovensko čaká masívny príchod investorov. Po stretnutí s ministrom hospodárstva Petrom Žigom to v pondelok oznámil predseda vlády Peter Pellegrini. Slovensko má v súčasnosti rozpracovaných zhruba sto investičných projektov. Vďaka nim by sa mohlo preinvestovať päť miliárd eur.

Príchod investorov bude nielen pre pracovný trh Slovenska prínosom. "Títo investori plánujú preinvestovať stovky miliónov eur a majú vytvoriť tisíce pracovných miest. V hre sú veľké investície,“ vysvetlil význam príchodu investorov počas tlačovej besedy Pellegrini. "Slovensko priťahuje zahraničných investorov ako magnet. Pozitívne však je, že okrem západu ich stále viac začínajú lákať aj menej rozvinuté regióny“ pokračoval. 

Podľa ministra Žigu, má Slovensko v súčasnosti rozpracovaných zhruba sto investičných projektov. Vďaka nim by sa mohlo preinvestovať päť miliárd eur. V tomto roku sa už podarilo dohodnúť desať investičných projektov, z toho sedem smerovalo do Banskobystrického samosprávneho kraja. Vďaka novým investíciám za približne 200 miliónov eur by mohlo vzniknúť 2,5 tisíca nových pracovných miest.

V minulom roku uzatvorila agentúra SARIO v spolupráci s ministerstvom hospodárstva celkovo 33 investičných projektov. Vytvoriť by sa malo priamo deväťtisíc nových pracovných miest. Vďaka minuloročným uzatvoreným investičným projektom by sa malo na Slovensku preinvestovať zhruba 500 miliónov eur.

Problémom je stále byrokracia

Problémom však naďalej zostáva prílišná byrokracia pre domácich podnikateľov. "Klasicky tu máme dlhé roky korupcia, vysoké daňové a odvodové zaťaženie, máme tu byrokraciu," povedal viceprezident podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Serina. "Každý rok je to hrošie a horšie, zavádzajú sa nové dane, nové výkazníctvo," pokračoval podnikateľ Milan Kurota. Vláda preto chystá ďalší balíček, ktorým by už na jeseň mala znížiť byrokraciu pri zakladaní firiem a zmene prevádzky. Štát si totiž začal uvedomovať, že zdravé podnikateľské prostredie vedie k novým pracovným miestam a vyššej životnej úrovni.Viacerí podnikatelia sú však skeptickí. Prax minulých rokov totiž, podľa nich, ukázala, že dobrým úmyslom často chýbali skutky.

Pozrite si celé video z tlačovej besedy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy