Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jaguar Land Rover chystá veľké zmeny, týkajú sa aj Slovenska
Zdielať na

Jaguar Land Rover chystá veľké zmeny, týkajú sa aj Slovenska

NITRA / Novinka, ktorú zverejnil na Slovensku pôsobiaci koncern Jaguar Land Rover istotne Slovákov poteší. Spoločnosť ohlásila, že k nám presúva celú produkciu vozidiel Discovery SUV. Vo Veľkej Británii to bude predstavovať prepúšťanie, v automobilke u nás to bude mať zasa opačný efekt.

Najväčší britský výrobca áut, ktorý spadá pod indický koncern Tata Motors Ltd. vytvorí novú fabriku a súčasnú továreň Solihull plánuje pretvoriť na výrobňu áut novej generácie. Zmeny sú naplánované na prvé mesiace roku 2019. Vo fabrike Solihull plánujú vytvoriť novú linku, ktorá umožní vyrábať vozidlá na elektrický, benzínový a dieselový pohon.

​​Investícia predstavuje obrovský záväzok za milióny libier. Niektorí zamestnanci v Solihull neďaleko Birminghamu môžu ale o svoju prácu prísť. Neistota je aj v otázkach týkajúcich sa brexitu. Po uskutočnení plánovaných zmien by mala továreň vyrábať nové modely áut Range Rover a Range Rover Sport. Výrobca bude vyrábať aj novú verziu Range Rover Evoque. Výroba bude situovaná vo fabrike v meste Halewood na severe Anglicka, kde sa v súčasnosti vyrábajú vozidlá Discovery Sport.

"Táto významná investícia a modernizácia technológií v Sollihul, ktorá sa týka prispôsobenia sa našej novej generácii vlajkových modelov Land Rover a opätovné nasadenie našej továrne v Halewoode pre výrobu Evoque je dôkazom toho, že zostávame oddaní Spojenému kráľovstvu, ako aj transformácii a rastu," potvrdila spoločnosť v e-maile zaslanom agentúre Bloomberg.

Jaguar Land Rover tvrdí, že všetky nové modely budú od roku 2020 elektrifikované, hoci hovorca spoločnosti nepotvrdil, či Range Rovery, ktoré sa vyrábajú v Solihull, budú v elektrických verziách. Obe SUV sú vyrábané ako hybridy.

"Rozhodnutie presunúť Land Rover Discovery na Slovensko bolo ťažké, najmä pre straty niektorých zamestnancov v Spojenom kráľovstve, ale je to súčasťou našej dlhodobej výrobnej stratégie, počas ktorej transformujeme naše podnikanie na celom svete," povedal Jaguar Land Rover.

Spoločnosť v apríli oznámila, že zruší približne 1000 pracovných miest, ktoré sú v súčasnosti naplnené pracovníkmi na základe krátkodobých zmlúv. Prepúšťanie je spojené so závodom Solihull, ktorý zamestnáva približne 10 000 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy