Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vinyl, LP, platňa. Znovuzrodený posol hudby oslávil 70. výročie
Zdielať na

Vinyl, LP, platňa. Znovuzrodený posol hudby oslávil 70. výročie

BRATISLAVA / Keď ste si povedali, že si idete pustiť platňu, museli ste ju nájsť, vybrať, očistiť, nahodiť na gramofón, pustiť, sadnúť si a počúvať. Začalo sa to presne pred 70. rokmi. Ten minulý čas a tá nostalgia ale naberá nový lesk. Vinylové platne znovu dobíjajú svet, ľudia ich znovu kupujú.

Na vinylové platne muzikanti nedajú dopustiť. Nielen preto ako hrajú, ale aj preto, ako sa nahrávajú, respektíve nahrávali. "Ľudia robili niekedy veci poctivejšie, aj muzika sa robila poctivejšie. Záznam nahrávania na platňu bol tak ťažký, že ľudia museli presne zahrať to, čo nacvičili a nesmeli sa pomýliť," uviedol muzikant Marián Čekovský. Dlhohrajúca platňa začala svoju víťaznú cestu svetom práve v tomto období, presnejšie 21. júna 1948. Spoločnosť Columbia Records uviedla do predaja prvú LP platňu.

Bol na nej záznam Mendelssonovho koncertu E-mol v podaní newyorskej filharmónie. Keďže na každú stranu sa zmestilo až dvadsať minút hudby, konečne sa mohli vydávať aj dlhšie diela. Z počúvania hudby sa stal rituál a zážitok.

Málo sa vie, že prvé lastovičky LP sa objavili už koncom 20. rokov minulého storočia. Podobné platne sa používali ako ozvučenie filmov. Krútili sa ale naopak ako dnešné - nie od kraja k stredu, ale od stredu ku kraju.

Skutočné LP po svojom uvedení absolútne ovládli svet. Stali sa hlavnými nosičmi hudby i hovoreného slova. Koncom osemdesiatych rokov ich ale začali vytláčať CD a v 90. rokoch už boli skoro mŕtve. "Bolo obdobie, keď sme nemali žiadne platne v ponuke a ten návrat začal zhruba päť až šesť rokov dozadu. Priniesol väčšiu ponuku," povedal majiteľ hudobného obchodu Pavol Maruščák. Klasické platne majú v obľube nielen tí, ktorí zažili ich zlatú éru. Kupuje ich veľa mladých ľudí. Predsalen je to fyzický kus hudby, ale nezriedka aj výtvarného umenia. 

Vinylové platne teda rozhodne nezahynú. Niektoré veľké gramofónové spoločnosti ich dokonca začali znovu vo veľkom vydávať, na svete sa ich totiž ročne predávajú milióny. V Japonsku dokonca vraj hľadajú starých zvukových majstrov a mechanikov, ktorí si ešte pamätajú, ako sa so strojmi na lisovanie platní pracovalo.

Súvisiace články