Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podvodníci oberajú ženy o tisícky eur. Ich zbraňou je sociálna sieť
Zdielať na

Podvodníci oberajú ženy o tisícky eur. Ich zbraňou je sociálna sieť

Zdroj: flickr.com/ilustračné

PREŠOV / Prešovská polícia za poslednú dobu registruje viacero podvodných prípadov, kedy ženy prišli o tisícky eur. Podvodníci využívali ich zraniteľnosť a dôveru prostredníctvom sociálnych sietí.

Postup majú vždy rovnaký. Cez sociálnu sieť Facebook ženy nakontaktuje neznámy cudzinec (často pod menom Guerino), ktorý sa vydáva za námorníka a vojaka. "So svojou obeťou sa emociálne zblíži, zmanipuluje ju a s prísľubom odoslania väčšej sumy peňazí od nej vyláka poplatky za údajné clo a podobne," uviedla polícia na svojej stránke. 

Stotožnenie nemožné

Ženy posielajú peniaze napríklad cez Western Union, pričom bankové kontá podvodníkov sa nachádzajú nielen v Európe, ale aj v Thajsku, Ghane a ďalších exotických krajinách. Stotožnenie páchateľa je takmer nemožné.

Väčšinu týchto trestných oznámení je potom polícia nútená vybaviť odmietnutím veci, pretože si ženy situáciu zavinili sami vlastnou neopatrnosťou. "Nie sú naplnené všetky zákonné znaky skutkovej podstaty trestného činu," vysvetľuje polícia. 

Ďalší prípad

Podobný prípad sa stal aj v susednom Česku. Muž na zoznamke oklamal niekoľko žien o takmer 78 tisíc eur. Jedna si ho dokonca nasťahovala aj domov. To ale netušila, že jej rozkradne pomaly celú domácnosť. Odcudzil jej televíziu, notebook, tlačiareň, bicykel, riad či šperky. Veľa z týchto vecí následne ponúkol na predaj na internete. 

Polícia varuje pred komunikáciou s neznámymi mužmi cez internet, aby boli ostražitejšie. Pozrite si reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy