Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Muž na zoznamke okradol ženy o takmer 78 tisíc eur. Súd mu vymeral trest
Zdielať na

Muž na zoznamke okradol ženy o takmer 78 tisíc eur. Súd mu vymeral trest

Zdroj: Twitter/Dominik Don

PRAHA / Dominik Don, ktorý vďaka peknej tvári a športovej postave lovil obete svojich podvodov na internetových zoznamkách, si v piatok vypočul na Okresnom súde Praha 8 trest. Vo väznici s ostrahou má stráviť dohromady deväť rokov. Do verdiktu súd Donovi započítal aj niekoľko predchádzajúcich odsúdení, ktorá doteraz nevykonal.

Tridsaťdvaročný rodák z Písku, ktorý má trvalé bydlisko na Mestskom úrade vo Vodňanoch, nikdy poriadne nepracoval. Sedemkrát trestaný recidivista spoliehal na to, že sa páči ženám a s nežným pohlavím to podľa všetkého vedel. Od roku 2013 sa zameriaval na slobodné ženy mladšieho veku na internetových zoznamkách, informuje portál iDnes.cz. 

Hľadal "vážny" vzťah

"Obžalovaný sa prezentoval ako záujemca o vážne zoznámenie, uvádzal o sebe údaje, ktoré mali navodiť u poškodených žien dôveru v jeho postavenie a v jeho život. V niektorých prípadoch stačilo len pár schôdzok, niekedy ten vzťah trval dlhšie, ale vždy to smerovalo k tomu, aby uistil poškodené ženy o svojej dôveryhodnosti a potom z nich vylákal finančné čiastky," zhrnula jeho taktiku štátna zástupkyňa Marie Musílková.

Dominik Don, narodený ako Vladimír Hřebíček, mal v zásobe niekoľko historiek. Muž s vizážou playboya sa prezentoval napríklad ako úspešný manažér, ktorý potrebuje náhle požičať peniaze na nákup licencie, aby mohol v práci dokončiť svoj projekt. Inej žene, od ktorej žiadal pôžičku, tvrdil, že bude kupovať drahý dom a nechce byť nikde vedený ako žiadateľ o úver.

Výpoveď svedkyne 

Na súde v piatok vypovedala posledná z viac ako desiatich poškodených žien Hedviga B., ktorá s Donom nadviazala sexuálny vzťah. "Hovoril, že má nejaký internetový obchod a potrebuje peniaze, aby mohol zaplatiť za príjem tovaru. Požičala som mu desať tisíc korún. Chcel dvojnásobok, ale toľko som nemala. Neviem, prečo som si to neoverila, bola som hlúpa a naivná. Najprv mi sľuboval, že to vráti, ale potom mi iba odkázal, že ma nepozná," opísala podvedená žena.

V porovnaní s inými Donovými obeťami dopadla ešte dobre. Iná žena mu kúpila značkové oblečenie v hodnote cez 900 tisíc českých korún, ďalšie takmer pol milióna. Podľa obžaloby presiahli sumy, ktoré vymámil od žien až 2 milióny korún (v prepočte takmer 78 tisíc eur).

Mali byť opatrnejšie

Obhajoba to videla inak. "Poškodené od začiatku vedeli, že sa jedná o vklad do podnikania a museli vedieť, že nesú určité obchodno-podnikateľské riziko. Mali byť opatrnejší," povedala v rámci záverečnej reči Donova advokátka.

Súd neriešil len vylákaný peniaze. Jedna zo žien u seba Dona ubytovala. Muž jej potom podľa obžaloby takmer rozkradol domácnosť. Odcudzil jej televíziu, notebook, tlačiareň, bicykel, riad či šperky. Veľa z týchto vecí následne ponúkol na predaj na internete. 

Počúva sa to zle

"Je mi ľúto všetko, čo sa stalo, čo som mal spáchať. Počuje sa to naozaj zle. Mrzí ma to. Nie som tak zlý. Človek sa môže zmeniť. Jediné, ako to môžem dokázať je, že budem po prepustení viesť riadny spoločenský život," kajal sa pred súdom recidivista.

Súd neobmäkčil. Za mrežami má stráviť celkom deväť rokov väzenia. "Na niektorú poškodenú stačilo pár slov, inokedy musel obžalovaný založiť obchodnú spoločnosť, aby sa dostal k peniazom. Všetko to boli chiméry, bubliny. Jeho obhajobu o tom, že sa pokúšal podnikať, sme neprijali," povedal predseda senátu Petr Novák.

Na materskej si privyrábala podvodom. Obohatila sa o pol milióna eur: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy